În bucătărieSpecialTradițional

5 REŢETE DE SALATĂ BOEUF pe care trebuie să le încercaţi de Sărbători

Mai este foarte puţin timp până când masa de Crăciun va fi plină cu bunătăţi, preparate specifice perioadei cu o savoare de neînlocuit. Pentru că salata boeuf este unul dintre preparatele specifice mesei de Crăciun, SUPER-HRANA.RO vă propune rețete noi, pentru a vă impresiona musafirii, de la restaurantul Mon Paris.

Cuvântul “salată” este de origine rusească, derivă din salata Oliver, dar termenul de „boeuf” vine din bucătăria franţuzească şi înseamnă „vită”.  Astfel, salata Boeuf este la origini o salată de legume cu carne de vită, deși noi românii am adaptat-o și acum se face și cu carne de pui, cu bacon, sau goală, fără niciun fel de carne.

Iată 5 reţete de salată boeuf  din care să alegeți pentru masa de Crăciun

Tort cu salată Boeuf

Pentru acest preparat aveţi nevoie de trei tipuri de blat, un blat verde, unul alb şi unul portocaliu. Pentru a prepara blaturile aveţi nevoie după cum urmează:

Pentru blatul verde– două ouă, două linguri de ulei, o lingură de smântână, două linguri de făină, o linguriţă de praf de copt, două linguri de spanac, sare.

Pentru blatul alb– două ouă, două linguri de ulei, o lingură de smântână, două linguri de făină, o linguriţă praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.

Pentru blatul portocaliu– două ouă, două linguri de ulei, o lingură de smântână, două linguri de făină, o linguriţă praf de copt, două linguri de pastă de ardei, sare.

Mod de preparare

Pentru blatul verde. Se separă ouăle, iar cele două gălbenuşuri se freacă cu uleiul, smântâna, făina, praful de copt, sare şi spanac. Albuşurile se bat tare şi se adaugă alături de primul amestec. Toată compoziţia se pune într-o formă de tort şi se pune la cuptor pentru 15 minute.

Pentru blatul alb– se respectă acelaşi procedeu ca în cazul blatului verde, dar se folosesc cele două linguri de brânză fărâmiţată. Nu se mai adaugă sare deoarece brânza este sărată.

Pentru blatul portocaliu– se păstrează aceeaşi procedură, dar se adaugă cele două linguri de pastă de ardei.

Ca şi umplutură, puteţi folosi orice tip de salată boeuf pe care o preferaţi, legumele alături de maioneză. Blaturile se aşează ca la tort, se pun în funcţie de preferinţe. Se pune primul blat, se adaugă salata Boeuf, se adaugă următorul blat şi se continuă cu compoziţia până când  adăugaţi şi ultimul blat. Îl puneţi orna în funcţie de preferinţe, cu legume murate.

Roșii umplute cu salată Boeuf 

Pentru al doilea preparat, aveţi nevoie de roşi, depinde de cantitatea pe care vă doriţi să o preparaţi, doi ardei graşi, salată verde, salată Boeuf.

Mod de preparare

Salata Bouef se prepară după preferinţe, puteţi adăuga şi carne, dacă doriţi. Roşiile se spală, se taie capacul de deasupra, se curăţă de miez şi de seminţe şi se umplu cu salată. Deasupra preparatului, puteţi adăuga căpăcelul tăiat de la roşie. Acest preparat îl puteţi servi ca aperitiv alături de celelalte ingrediente folosite pentru a decora farfuria, ardeiul gras şi salata verde.

Salată Boeuf cu somon afumat

Pentru preparat, aveţi nevoie de doi cartofi mari, un morcov mare, 5 castraveţi acri, un ou, trei linguri de mazăre din conservă sau congelată, 100 g de somon, maioneză, măsline verzi.

Mod de preparare

Se fierb legumele şi oul, după ce se răcesc, se taie cubuleţe mici. Se mărunţesc castraveţii  muraţi şi măslinele şi se pun la scurs împreună cu mazărea. Somonul se taie în şuviţe mici şi se amestecă împreună cu celelalte ingrediente, iar la sfârşit se adaugă oul şi mazărea. Adăugaţi sare şi maioneză după gust și decorați cu murături.

Salată Boeuf cu piept de curcan

Pentru acest preparat aveţi nevoie de 1 kg de piept de curcan, un kg de cartofi, 300g morcovi, 200g păstârnac, 150g ţelină, cinci castraveţi muraţi, 400g mazăre, maioneză, sare şi piper.

Mod de preparare

Se spală carnea şi se pune la fiert, cartofii se pun în coajă, se pot pune la fierbere atât împreună, cât şi separat. După ce s-au răcit, se taie mărunt, se taie şi castraveţii muraţi, care se lasă la scurs şi după se adaugă peste restul de salată. Mazărea poate fi folosită atât din conservă, cât şi proaspătă, fiartă. Peste tot amestecul, se adaugă maioneza pe care o puteţi procura din comerţ sau o preparaţi acasă împreună cu două gălbenuşuri, o linguriţă de vârf de muştar, sare şi ulei. Se decorează cu maioneză, morcovi şi murături, în funcţie de preferinţe.

Salată Boeuf dietetică

Aveţi nevoie de ingrediente precum: morcov, rădăcină de ţelină şi pătrunjel, un cartof fiert, un măr nearomat, sos de maioneză dietetic, pătrunjel verde, o lămâie.

Mod de preparare

Legumele fierte se taie cubuleţe, la fel şi mărul. Toate ingredientele se amestecă cu sosul de  maioneză şi se adaugă zeamă de lămâie. Ca şi ornament, puteţi folosi pătrunjel.

Text: Camelia Diaconu