La dietă

Alcoolul – îngrașă sau nu? Explicațiile nutriționistului Cristian Mărgărit îți vor schimba obiceiurile la ieșirile în oraș cu prietenii!

Probabil că nu de puține ori te-ai întrebat dacă consumul de alcool îți afectează dieta, în condițiile în care încărcătura calorică nu este una însemnată. Totuși trebuie să știi că alcoolul nu face casă bună cu dieta, pentru că, în consumul de alcool nu cantitatea de calorii este cea care contează, ci efectul pe care alcoolul îl are asupra metabolismului.

Cât de bine este consumi alcool atunci când ești la dietă, precum și care este cantitatea de alcool recomandată, la toate aceste întrebări ne răspunde nutriționistului Cristian Mărgărit.

pahar de vin

Cel mult 200-250 ml de vin

Cam asta ar fi cantitatea de alcool recomandată de nutriționistul Cristian Mărgărit, asta în cazul în care nu ții o dietă strictă, care are ca scop scăderea în greutate. Cantitatea de 200-250 ml de vin este valabilă pentru cei care au o greutatea stabilă și duc un stil de viață sănătos.

”Este foarte important să știm că între noi oamenii există diferențe foarte mari cu privire la capacitatea noastră de a procesa alcool, o capacitate care se referă în primul rând la niște complexe enzimatice care încep cu celebra alcool dehidrogenază (ADH), o enzimă hepatică. La unii oameni este exprimată mai puternic și ei pot procesa mai mult alcool, la alți oameni este exprimată într-o cantitate foarte mică și sunt foarte sensibili. Din punctul meu de vedere, o cantitate rezonabilă, zilnică, o cantitate care să ne ducă în zona de beneficii ale vinului și nu în zona de riscuri este echivalentul a 20-30 grame de alcool pur. Asta înseamnă 200-250 ml, aproximativ un pahar de vin”, a declarat pentru Super-Hrana.ro nutriționistul Cristian Mărgărit.

Specialistul în nutriție recomandă consumul de vin roșu, pentru aportul însemnat de antioxidanți și fitonutrienți aduși de această băutură alcoolică.

Alcoolul alterează metabolismul glucidelor și lipidelor

Alcoolul este metabolizat rapid, însă cu efecte dezastruoase asupra metabolismului. Practic, se blochează metabolismul energetic, făcând foarte dificilă arderea carbohidraților sau a grăsimilor pentru energie. Când vorbim de băuturi alcoolice, aproape toate organele interne lucrează pentru a contracara efectele toxice ale alcoolului.

”Alcoolul nu influențează în mod major sistemul insulinei, în schimb alcoolul, pe lângă faptul că vine cu 7 calori pe gram, din punctul meu de vedere neglijabil, dacă vorbim de un pahar de vin, alterează foarte rapid tot ce înseamnă metabolismul glucidelor și metabolismul lipidelor. Asta înseamnă că, în mod paradoxal alcoolul este preferat de corpul nostru ca sursă de energie. Dacă primește alcool un mai vrea altceva și restul se stochează. Asta înseamnă că atunci când ai băut alcool, corpul trece pe alcool care are o moleculă foarte simplă și imediat eliberează energie, după care, perioada de după înseamnă mahmureală, un sindrom de abstinență care este cauza și de lipsa de energie. Astfel corpul nostru nu mai poate produce energie nici din carbohidrați și cu atât mai puțin din grăsimi”, a explicat specialistul în nutriție cum acționează alcoolul asupra metabolismului.

Nu mânca grăsimi atunci când consumi băuturi alcoolice

Atunci când consumi alcool este foarte important ce mănânci: niciodată nu asocia consumul de grăsimi cu cel de alcool. De asemenea, pentru a-ți reveni cât mai rapid din starea de mahmureală specifică consumul de alcool este indicat să mănânci salate de legume și sucuri de fructe, alături de o hidratare corespunzătoare.

”Corpul are nevoie de câteva ore sau zile să revină la a procesa carbohidrați. După consumul de alcool sau în timpul consumului de alcool în nici un caz nu consumăm grăsimi, ci încercăm să mergem pe niște carbohidrați complecși, salate de legume sau chiar sucuri de fructe, pentru a debloca ușor metabolismul. Consumul de apă este și el extrem de important pentru că alcoolul deshidratează”, recomandă nutriționistul.

weighing scale fat manEfectele metabolice ale alcoolui duc la îngrășare

Alcoolul în sine nu îngrasă, dar efectele lui metabolice pot duce la îngrășare. Pe lângă blocarea arderii grăsimilor mai face un lucru deosebit de periculos: scade nivelul de testosteron, crește estrogenii și cortizon.

”Pe lângă această pertulburare serioasă a metabolosimului hepatic, alcoolul mai mărește și convsersia testosteronului în estrogen la bărbați. Estrogenul este hormonul feminin care dă retenție de apă și îngrășare. Iată că, pe mai multe planuri, o cantitate prea mare de alcool poate să ne dăuneze, nu doar prin calorile insignifiante cu care vine un pahar roșu”, ne-a mai spus nutriționistul Mărgărit despre efectul alcoolului asupra testosteronului.

Nu există loc pentru alcool într-o dietă de slăbire

Specialistul în nutriție recomandă consumul unui pahar de vin pe zi doar acelor persoane care au o greutate stabilă. În schimb persoanele care urmează o dietă strictă au voie maxim un pahar de vin pe săptămână.

Într-un program de slăbire aș rămâne cu alcoolul, chiar și vin, la un pahar, poate pe săptămână, în nici un caz pe zi. Un pahar de vin pe zi se aplică la acei oameni care au deja o greutate stabilă, care au un metabolism bun. Din păcate nu există loc pentru alcool într-o dietă foarte strictă”, a declarat pentru Super-Hrana.ro nutriționistul Cristian Mărgărit.

Comentariile sunt închise.