Ce și cum cumpărămVegetarian și vegan

Algele – super-alimentul din Marea Neagră pe care românii îl ignoră complet. Alte țări au transformat ”minunățiile” marine în tradiție culinară!

Algele marine reprezintă un super aliment apreciat în toată lumea. Mai puțin în România, unde Marea Neagră oferă această resursă, ignorată din păcate. Așa că amatorii de alge marine comestibile se bucură de sursa naturală de antioxidanți, vitamine, minerale și aminoacizi, consumând produse importate din Spania sau China.

Algele marine reprezintă o specialitate culinară în multe zone ale lumii, Japonia, China, Coreea de Sud, Irlanda, Franța sau America de Sud. Resursa naturală este disponibilă și în țara noastră, însă constă doar în produse de import deși în Marea Neagră cresc specii de alge, unele comestibile.

Consumăm produse de import

„Există specii ce pot fi folosite în agricultură, în industria farmaceutică sau cosmetică, dar și unele comestibile, cum ar fi Zostera. Aceasta e prezentă în culturi destul de mici, însă reprezintă o resursă. Din păcate în țara noastră nu există o cultură în acest sens și nu ne rămâne decât să consumăm produse de import. Algele trebuie prelucrate cu mare atenție întrucât conțin multă apă și sunt foarte fragile. S-a încercat la un moment dat testarea mai multor specii cu conținut ridicat de nutrienți însă erau foarte amare”, a declarat pentru Super-Hrana.ro, un reprezentant din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, din Constanța.

De altfel, într-un studiu realizat în urmă cu câțiva ani în cadrul Institutului a fost identificată specia comestibilă Chaetomorpha aerea, cunoscută și sub numele de „spaghete de mare”.

800px-Seaweed_farming_-Nusa_Lembongan,_Bali-16Aug2009_editCulegător de alge comestibile din Bali

Două milioane de tone exploatate anual

La nivel mondial, anual este exploatată o cantitate de 2 milioane de tone de alge. Peste 90% din această cantitate este utilizată de Japonia. De altfel, cei mai longevivi oameni din lume sunt chiar japonezii, mai exact locuitorii din insula Okinawa. În alimentația acestora, un rol foarte important îl joacă specialitățile din alge marine.

Sursă de vitamine

În alimentație, alege sunt foarte bogate în proteine, vitamine, A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K și minerale, iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru sau siliciu. De asemenea, conțin 8 aminoacizi esențiali.

Prețuri între 27 și 90 de lei

În general, algele comestibile sunt de proveniență marină, întrucât cele de apă dulce sunt toxice. În România, algele sunt vândute într-o formă deshidratată, pudră, prin intermediul magazinelor naturiste. Magazinele Plafar oferă produse importate din țările asiatice sau magazinul online algemarine.ro le importă din Spania. Prețurile variază între 27 și 90 de lei, în funcție de tipul și cantitatea aleasă.

 

Foto: ishga.co.uk, wikipedia.org

Comentariile sunt închise.