De-a gataHrana ca stil de viață

Ardeiul iute: ce proprietăți are și ce beneficii oferă când este consumat

Ardeiul iute a început să devină o legumă interesantă pentru cercetătorii care au încercat să demonstreze care sunt efectele benefice ale consumului asupra organismului uman.

Studiile recente au demonstrat faptul că folosirea ardeiului iute în alimentația de zi cu zi, ajută la prevenirea apariției unor boli cardiovasculare, ajută în lupta împotriva kilogramelor în plus  și contribuie la menținerea longevității celulelor.

Bogat în vitamina C și A

Ardeiul iute conține o mulțime de vitamine și substanțe care îi conferă posibilitatea de a fi un bun tratament adjuvant, pentru prevenirea sau tratarea unor boli, instalate în fază incipientă.

„Ardeii iuți sunt bogați în calciu și potasiu, conțin vitamina C, A, vitamine din grupul B, iar capsaicina – substanța activă care îi conferă iuțimea, deși nu are gust și nici miros, este un analgezic și un antiinflamator puternic. Ardeiul iute este recomandat a fi introdus în alimentația curentă, atât în scop preventiv, dar și pentru tratarea unor afecțiuni precum gripa, răceala, guturaiul, accelerarea metabolismului, combaterea obezității, având și un puternic efect antiinflamator”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Predrag Jivici, de la 248chilli.ro, cel care se ocupă de cultivarea ardeilor iuți în localitatea Cenad, județul Timiș.

Ardeiul iute proaspăt cel mai indicat pentru consum

Nutriționiști recomandă consumul de fructe și legume proaspete și nici ardeiul iute nu face excepție de la regulă. Consumat în stare proaspătă, ardeiul iute își păstrează toate proprietățile curative.

„Deși există tehnici de conservare foarte eficiente, care păstrează foarte multe dintre proprietățile ardeilor, nimic nu se compară cu varianta proaspătă. Ardeii în realitate sunt plante perene, produc ardei continuu ani la rând, dacă condițiile climatice sunt potrivite, de exemplu, în zonele subecuatoriale. La noi în țară nu se pune problema de așa ceva, plantele se tratează ca plante anuale iar sezonul începe în luna iulie și poate să țină până în noiembrie inclusiv, dacă toamna este una permisivă”, ne-a vorbit Jivici.

10616073_207189649456204_2968203418637770875_n

 

 Crește imunitatea organismului

Pentru creșterea imunității, cultivatorul de ardei iuți recomandă consumul de ardei din soiurile roșu aprins, pentru că au un conținut mult mai ridicat de betacaroten și vitamina A, în comparație cu varietățile verzi. „Două lingurițe de ardei iute de culoare roșie, pisat, furnizează 47% din doza zilnic recomandată de vitamina A, care joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor, asigurând totodată sănătatea țesuturilor epiteliale. Vitamina A reprezintă prima linie de apărare împotriva agenților patogeni”, ne-a spus tânărul antreprenor, despre beneficiile consumului de ardei iute roșu.

Ajută digestia, detoxifică intestinele și combate constipația

Datorită conținutului ridicat de capsaicină, ardeiul iute reprezintă un remediu natural, pentru combaterea constipației, fiind foarte util și în curele de slăbire. “Ardeiul iute stimulează metabolismul, datorită conținutului bogat în capsaicină, ingredient care ajută la topirea excesului de grăsimi pe care le transformă în energie și totodată are ca efect scăderea poftei de mâncare, fiind eficient în curele de slabire. Căldura pe care o resimțim în corp, în urma consumului de ardei iute este de fapt, energia rezultată în urma arderii calorilor”, ne-a explicat tânărul antreprenor, despre felul în care acționează capsaicina, un element care are un rol important în procesul de ardere a grăsimilor.

Scade colesterolul din sânge și stimulează circulația

Ardeiul iute este recomandat a fi consumat de o paletă largă de persoane, de la cei care se confruntă cu obezitatea, până la cei care au probleme cu circulația sângelui.

„S-a demonstrat faptul că ardeiul iute reduce nivelul colesterolului din sânge și a trigliceridelor, crescând în același timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol important in formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă regulat ardei iute, au șanse mai mici să facă atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară. Totodată consumul de ardei iute contribuie la stimularea circulație sângelui în zonele periferice ale corpului. De asemenea, ardeiul iute are capacitatea de a încălzi corpul, favorizând procesul de traspirație, contribuind totodată la eliminarea naturală a toxinelor”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Predrag, cel care se ocupă de mai bine de 5 ani de cultivarea ardeilor iuți.

Capsaicina omoară celulele canceroase?

Oricânt de tentați am fi să spunem că substanța care se găsește în cantități mari în ardeii iuți, capsaicina, ar putea distruge celulele canceroase la om, nu o vom face, pentru că, până în momentul de față, nu au fost efectuate studii care să demonstreze că, această substanță are același efect, ca în cazul studiilor efectuate pe soareci.

„Substanța care dă iuțime tuturor ardeilor iuți este capsaicina, alături de alte substanțe naturale similare din grupul capsaicinoizilor. Ea se găsește în cantități foarte mici la ardeiul aromat, dar în cantități de zeci de ori mai mari (ajungând la 0,1%) la ardeiul iuțe.  Un studiu din 2006, executat pe soareci cu cancer de prostată, arată că, echivalentul capsaicinei rezultate din trei și/sau opt ardei Habanero de trei ori pe săptămână, a determinat moartea celulelelor canceroase. Un alt studiu efectuat în 2007 a declanșat moartea celulelor cancerului pancreatic și pulmonar. Totuși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă există un astfel de beneficiu la om”, ne-a spus Jivici, cel care cultivă soiurile de ardei iuți Habanero, Cayenne și Jalapeno.

Dacă v-am convins de importanța introducerii ardeiului iute în alimentația dumneavoastră, trebuie să știți că, ardeiul iute trebuie consumat cu moderație.  Să nu uităm că ardeiul iute este totuși un condiment și nu trebuie consumat în stare pură în exces, se recomandă consumul în amestec cu alte alimente sau băuturi.