Ca la bunica

Așa arătau rețetele învățate de străbunica ta de la mama ei. Vezi cum se preparau două deserturi în urmă cu un secol

Suntem obișnuiți ca atunci când consultăm o rețetă culinară să ne fie „puse pe tavă” toate detaliile, ingrediente și gramaje, eventual cu sugestii legate de aspect sau sursă. De asemenea, modul de preparare este descris în cel mai mic detaliu, de la temperatură la timp de gătit.
În urmă cu un secol, atunci când străbunica ta depindea tainele bucătăriei de la mama ei, lucrurile stăteau altfel. Rețetele, transmise într-un limbaj arhaic nu ofereau detalii prea generoase, iar cantitățile sugerate ar putea să îi bage în ceață și pe maeștrii culinari ai zileleor noastre.

Două astfel de rețete, pentru deserturi, „Budincă de carne” și „Dulce pregătit la minut”(n.r. frigănele) se găsesc în seria „Buna Menajeră/ Carte de bucate practică” scrisă de către Ecaterina Colonel Steriad și publicată în 1907. Crezi că te-ai descurca să le pui în practică?

Budincă de carne
Ia 300 grame de carne de vițel, puțină măduvă, o ceapă, coaja dela o lămâe și puțin miez de pâine muiată în lapte; taie-le foarte mărunt, dă-le prin sită și pune-le sare și piper.

Apoi ia 60 grame de unt amestecat ușor cu o lingură de smântână și amestecă-l la un loc cu tocătura de mai sus; pune peste ele patru ouă întregi și două linguri de pesmete, și amestecă-le bine; apoi unge tingirea cu unt și presar-o cu pesmete, toarnă înăuntru composiția de mai sus și dă-o la cuptor să se coacă.

Dacă vrei, pune-o întreagă la masă cu un sos dulce-acrișor cu trufe sau ciuperci, ori taie-o felii și dă-o cu un sos de măsline verzi ținute de cu seară în apă, ca să se îndulcească, și curățite de sâmburi, iar în locul lor, umplute tot cu acea tocătură de mai sus.

Fă un sos cu zeama dela trei lămâi, două linguri de zahăr puțin rumenit, două linguri de făină, o lingură de unt și răzătura dela o lămâe; amestecă toate aceste, ferbe-le în 200 grame de zeamă de carne, dă-le în două clocote și strecoară-le peste măsline. Toarnă toate aceste peste budincă când vrei s ‘o dai la masă.

Dulce pregătit la minut
Taie potrivit felioare de franzelă foarte albă, nu prea proaspătă, de lățimea degetului mic, moaie-le în lapte dulce cu sarea necesară și tăvălește-le în albuș de ou bătut foarte bine. Când vrei să le dai la masă, prăjește-le îndeajuns cu unt foarte proaspăt, servește-le la masă fierbinți și unge-le cu miere mirositoare de faguri albi.

sursa foto: netsolution.ro