În bucătărie

Ce este mai bine să folosim în bucătărie: cuțitul de inox sau pe cel de ceramică?

Alegerea cuțitului ideal a devenit o activitate destul de dificilă pentru orice gospodină care își petrece timpul liber gătind pentru familia sa. Este extrem de dificil să-ți găsești un cuțit ideal, iar decizia este foarte dificilă din cauza faptului că pe piață se găsește o gamă diversificată de cuțite, începând de la cuțite de la cele mai mici dimensiuni și până la cele mai mari cuțite, confecționate din diverse materiale.

Pentru a vă ușura decizia Super-Hrana.ro vă prezintă care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale cuțitelor confecționate din inox și ceramică.

 

Avantajele cuțitelor de ceramică

Încă de la lansarea pe piață, aceste cuțite au fost foarte apreciate de bucătarii profesioniști, dar și de gospodinele din întreaga lume, pentru avantajele pe care le oferă în comparație cu cele din inox.

Cuțitele ceramice de calitate au în compoziție elemente chimice de o o duritate deosebită, apropiată de a diamantului, contribuind la obținerea unor lame rezistente, care pot fi folosiți pentru a tăia felii, cu mare precizie și finețe, mezelurile, peștele, legumele, fructele și carne dezosată.

Iată câteva avantaje ale cuțitului de acest tip:

  1. Nu necesită ascuțire. Indiferent de perioada de timp în care este utilizat, cuțitul de ceramică nu are nevoie de ascuțire, ascuțimea lamei ceramice este de 30 de ori mai mare ca cea a lamei din oțel.
  2. Anti-aderență. O caracteristică importantă a cuțitelor de ceramică este antiaderența. Materialul folosit în compoziția lamei ceramice este ușor ceea ce permite mânuirea fără probleme a ustensilei.
  3. Se tocește greu. Lama cuțitului de ceramică nu necesită ascuțire, iar tocirea lamei se face într-o perioadă îndelungată de timp.
  4. Anti-alergic. Materialele care intră în compoziția lamei ceramice sunt folosite în medicină la confecționarea protezelor ortopedice sau dentare, tocmai de aceea lama ceramică este anti-alergică și biocompatibilă.
  5. Nu oxidează. Cuțitele de ceramică pot fi lăsate 24 ore în apă, fără probleme, pentru că, ceramica în contact cu apa nu oxidează.
  6. Nu se uzează. Materialul de bază din care sunt confecționate aceste tipuri de cuțite nu intră în reacție cu aciditatea alimentelor, așa cum se întâmplă cu cuțitele din oțel. Prin urmare, lama nu se uzează pe măsura utilizării.
  7. Se întrețin ușor. Cuțitele din ceramică nu au nevoie de îngrijiri speciale, întreținerea lor se face foarte ușor, iar pentru curățarea lor nu ai nevoie decât de puțină apă și detergent de vase.
  8. Nu schimbă gustul alimentelor. Cuțitele ceramice nu alterează gustul alimentelor și nu are loc transferul de mirosuri între alimente și cuțit, așa cum se întâmplă în cazul unor cuțite din oțel. Extrem de important este faptul că, fiind din ceramică nu se pot transmite ioni metalici alimentelor.

 

Dezavantajele cuțitelor ceramice

 

Ca orice produs de bucătărie, cuțitele ceramice prezintă, pe lângă această multitudine de avantaje și o serie de dezavantaje:

  • Nu pot fi folosite pentru a dezosa sau tranșa produse congelate;
  • Dacă alegi să plătești o sumă mai mică pentru achiziționarea unui astfel de cuțit, o să te alegi cu o variantă confecționată dintr-un material îndoielnic extrem de fragil și casant;
  • Pot fi folosite doar pe tocător din plastic sau lemn, niciodată pe o suprafața dură, cum este farfuria sau marmura;
  • Când se spală în mașina de spălat vase au nevoie de un spațiu special, asta din cauza faptului că sunt foarte fragile;
  • Nu pot fi folosite pentru mărunțirea verdețurilor sau pentru tocarea usturoiului, având ca destinație exclusivă tranșarea fină a alimentelor;
  • Trebuiesc mânuite cu atenție pentru că sunt foarte ascuțite și te poți accidenta imediat,
  • Nu se pot scăpa de jos, pentru că materialul din care se confecționată lama este foarte fragil.

 

Avantajele cuțitelor din oțel

 

Cuțitele din oțel inoxidabil au apărut pe piață cu mult înaintea cuțitelor de ceramică și de aceea sunt mult mai răspândite și utilizate de o gamă largă de consumatori. Iată câteva din avantajele cuțitelor confecționate din oțel inoxidabil:

  1. Sunt mai ieftine. Datorită materialului din care sunt confecționate-oțelul inoxidabil, sunt mult mai iefitine decât cuțitele ceramice, prețul unui cuțint din inox pleacă de la 5-10 lei, în timp ce un cuțit cu lamă ceramică pleacă de la 20-30 lei bucata.
  2. Sunt mai rezistente. Chiar dacă îl scapi de jos cuțitul din oțel nu va fi distrus așa cum se întâmplă cu cuțitul din ceramică.
  3. Se găsesc mai ușor. Cuțitele de inx sunt larg răspândite și pot fi găsite la orice magazin de specialitatea și nu numai.
  4. Au numeroase întrebuințări. Dacă cuțitul ceramic poate fi folosit doar pentru tranșarea fina a alimentelor, cuțitele din oțel inoxidabil pot fi folosite pentru o gamă largă de activități: de la filetarea și dezosarea peștelui și până la mărunțirea fină a verdețurilor.
  5. Se găsesc într-o gamă variată de forme și dimensiuni. Datorită faptului că au fost primele cuțite care au apărut pe piață, cele din oțel inoxidabil se găsesc, pe piață într-o gama variată de fome și dimensiuni, de la cuțite cu destinație specială: tăiat brânză, pâine, până la cuțite pentru filetat și dezosat pește.

 

Dezavantajele cuțitelor din oțel inoxidabil

 

La fel ca și cuțitele din ceramică și cele confecționate din oțel inoxidabil prezintă o serie de dezavantaje:

  • Trebuiesc ascuțite permanent, deoarece lama din oțel se uzează destul de rapid;
  • Chiar dacă lama este tratată cu substanțe care să prevină procesul de oxidare, în timp, datorită folosirii îndelungate lama din oțel oxidează, ne mai fiind recomandată utilizarea unui astfel de cuțit;
  • Cuțitele din oțel nu sunt recomandate pentru tăierea salatelor, din cauza faptului că pot schimba gustul salatei, conferindu-i un gust de fier;
  • Pot perimte transmiterea ionilor metalici în alimente.

În lini mari cam acestea ar fi avantajele și dezavantajele cuțitelor cu lamă ceramică sau din oțel inoxidabil. Alegerea aparține cumpărătorului, dar Super-Hrana.ro vă sfătuiește să aveți în bucătărie măcar un cuțit cu lamă ceramică, chiar dacă este ceva mai scump, fiind extrem de util pentru tăierea legumelor și fructelor.