Afaceri mari și miciHrana pe secțiuniSpecial

Berea Guinness, cu rețeta schimbată! Va fi pe placul veganilor și vegetarienilor

Vegetarienii și veganii vor putea în curând să bea un Guinness fără nici o remușcare că și-ar putea încălca credințele. Grupul Diageo a anunțat că va renunța să folosească pentru limpezire cleiul de pește.

Diageo, care deține în prezent celebra fabrică de bere din Dublin, înființată în 1759, a declarat că va renunța la ihtiocol, cleiul de pește folosit pentru limpezire atât în industria berii, cât și în cea a vinului.

Ingredientul e folosit din secolul al XIX-lea

Ihtiocolul, care este un produs natural obținut din vezică de pește, a fost folosit de celebrul producător irlandez încă din secolul al XIX-lea. Deși el dispare, practic, în timpul proceselor de fermentare secundară și maturare, rămân totuși anumite urme infinitezimale în produsul finit.

„Tocmai am terminat preparativele preliminare pentru instalarea noului sistem” a afirmat pentru The Times un purtător de cuvânt al companiei, confirmând astfel niște informații care apăruseră deja în presa britanică. El a subliniat, totuși, că procesul este unul complex și că producătorii estimează că nu va deveni operațional înainte de sfârșitul anului 2016.

Măsura, implemetată oficial la finalul lui 2016

„Suntem conștienți, a adăugat el, că folosirea ihtiocolului reprezintă o barieră pusă între anumiți oameni și produsele noastre. Ca parte a eforturilor noastre de a ne îmbunătăți permanent fluxul de fabricație, am căutat și alternative pentru ihtiocol.”

pub-483944_640

 

Folosirea ihtiocolului nu are niciun efect asupra texturii și gustului celebrei beri brune, afirmă producătorul, dar determina respingerea ei de către vegetarieni și vegani, care au cerut de mai multă vreme abandonarea acestei metode de limpezire. De altfel, au existat multe campanii pe internet în acest sens, multe dintre ele subliniind faptul că nici Guinness, nici ceilalți producători, nu sunt în prezent obligați să precizeze pe etichete dacă au folosit sau nu ihtiocol în procesul de fabricație.

Consumatorii sunt îngrijorați

Desigur, consumatorii tradiționali ai acestei beri și-au exprimat deja îngrijorarea că, în urma acestei schimbări, gustul berii lor preferate se va modifica. Producătorii au ținut să-i liniștească, explicând că, de fapt, ihtiocolul nu este un ingredient, ci mai mult o unealtă. Dar controversele promit să nu se oprească aici.

foto: pixabay.com

Comentariile sunt închise.