În spatele eticheteiVegetarian și vegan

Blestemul rucolei sau motivul pentru care cea mai sănătoasă salată nu-și găsește locul meritat în meniul restaurantelor

Rucola este apreciată, oficial și cu acte în regulă de la cercetători de nivel mondial, ca fiind cea mai sănătoasă dintre salatele de pe piață. Și, totuși, un motiv cel puțin stupid face ca frunzele zimțate de un verde intens să figureze doar ca decor sau, oricum, prea puțin, în meniul celor mai multe restaurante.

Este vorba despre perisabilitatea salatei de rucola, după cum explică pentru Super-Hrana.ro unul dintre cultivatorii români de salată. Simon Ghiță face agricultură pe o suprafață mică în localitatea Sultana din Călărași, dar este și furnizor de rucola pentru piața bucureșteană, așa că știe foarte bine calitățile acestei ”verzituri”.

Sistemul osos și cel cardiovascular ”iubesc” rucola

”Din punctul meu de vedere, rucola este o super salată, aducând organismului un aport însemnat de vitamine: A, C și K. Este bine știut faptul că aceste vitamine sunt esențiale în susținerea sistemului osos și cel cardiovascular. Jumătate de cană de frunze de rucola conține aproximativ 10 micrograme de vitamina K. Consumând aproximativ 3 căni de rucola pe zi îți asiguri 100% din necesarul zilnic al organismului de vitamina K”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Simon Ghiță, un cultivator pasionat de rucola.

De ce nu consumăm rucola?

Și, cu toate acestea, rucola abia o zărești în coșurile noastre de cumpărături, obicei prost pe care ni l-am creat din faptul că nici în restaurante nu ni se servește rucola decât foarte rar. Astfel, în loc să ne cultivăm un obicei sănătos de a consuma această salată, cădem, de fapt, pradă unor practice…comerciale de care nici nu avem habar.

rucola 2

 

”În afară de vitamine, rucola asigură un aport însemnat de calciu, fier, magneziu și potasiu. Salata rucola conține de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg, care este preferată în restaurantele cu pretenții, în detrimentrul salatei rucola. Motivul pentru care restaurantele se feresc de salata rucola sunt pur economice. Salata rucola poate fi păstrată la frigider maxim 2 zile, în timp ce salata iceberg se păstrează proaspătă și o săptămână”, ne-a explicat producătorul.

Cum se consumă corect frunzele de rucola

Simon Ghiță are și câteva sfaturi pentru cei care vor să se bucure din plin de bogăția nutritivă a rucolei. Astfel, micul fermier ne sfătuiește să nu cumpărăm niciodată mai multă rucola decât vom consuma într-o zi.

”Frunzele de rucola sunt bune pentru consum imediat după recoltare. Atunci când cumperi din comerț rucola este bine să achiziționezi cantitatea pe care o poți consuma într-o singură zi. Depozitată în frigider rucola nu rezistă mai mult de 1-2 zile, după care, chiar și la temperaturi scăzute, se instalează procesul de ofilire. Unul dintre cele mai importante avantaje ale frunzelor de rucola este că poate fi servită cu aproape orice fel de mâncare, de la salate la pizza”, ne-a spus Simon Ghiță.

filled-855184_1280

 

Fermierul ne atrage atenția că trebuie să fim atenți atunci când consumăm rucola întrucât caracteristicile frunzelor fac ca acestea să devină un magnet pentru impurități.

”Aflate în aproprierea solului, frunzele de rucola tind să rețină foarte multe impurități, de la resturi de sol, până la diverse insecte, tocmai de aceea, înainte de a fi consumate frunzele trebuiesc spălate foarte bine”, ne-a vorbit tânărul producător de rucola.