AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniTradițional

Braga conţine un complex de vitamine, proteine şi minerale, este recomandată sportivilor şi încă se produce în România

Braga este o băutură răcoritoare care ne aduce aminte de copilărie, mai exact de vacanţele petrecute la ţară. Pe vremuri, braga se găsea de vânzare fiind o băutură de origine turcă. Beneficiile acesteia sunt multiple, având un complex de vitamine B, proteine sau minerale. Din fericire, încă se mai produce şi poate fi comandată online.

Braga produsă la Galați se vinde și în hypermarketuri din București
Braga încă e produsă la Galați

 

Braga este o băutură obținută din doar trei ingrediente, făină de porumb, făina neagră de secară și apă, ceea ce face ca acest lichid ușor tulbure să fie foarte apreciat și căutat de toți cei care caută o alternativă sănătoasă a sucurilor carbogazoase ambalate și frumos aranjate pe rafturile magazinelor.

Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu Dilaver Ismail, din Galaţi, directorul comercial al companiei Dalco Porduse Tradiționale, care se ocupă de producerea și comercializarea de brăgă proaspătă pe teritoriul României.

Braga este bogată în vitamine și elemente nutritive

Datorită combinației dintre făina de secară și făina de porumb, această băutură orientală asigură organismului o cantitate destul de însemnată de vitamine și alte elemente nutritive extrem de importante pentru buna funcționare a organismului uman.

“Spre deosebire de băuturile răcoritoare care nu sunt tocmai sănătoase deoarece care conțin o mulțime de ingrediente periculoase pentru organismul uman, braga este o băutură naturală, sigură pentru organism și hrănitoare. Braga conține cantități foarte mari de vitamina B, B1, B2, B3, B6, B12 și vitaminele A și E, precum și alte elemente nutritive, cum ar fi proteine, calciu, fosfor, fier și zinc. Acest lichid îți poate oferi energia de care ai nevoie și-ți poate revitaliza întregul organism. Este demonstrat științific faptul că braga conține un număr foarte mare de probiotice, ceea ce o recomandă spre consum sportivilor, femeilor gravide și celor care au născut”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dilaver Ismail.

Înlocuieşte cu succes produsele lactate

În afară de toate aceste elemente nutritive, braga, băutura sultanilor, mai conține și acid lactic.

10675615_796385560447783_2080512693630511395_n
“ În timpul fermentaţiei, în bragă se produce acid lactic, un tip de acid rar întâlnit în produsele alimentare, care ajută digestia. Este bine cunoscut faptul că, sportivii trebuie să consume acid lactic pentru a crește rezistența la efort fizic. Ei bine și braga conține o cantitate însemantă de acid lactic, ceea ce o face foarte recomandată pentru consumul sportivilor, înlocuind cu succes produsele lactate, dar și o serie de supliemente sportive, pline de substanțe care fac mai mult rău decât bine, pe care cei care depun foarte mult efort fizic, le utilizează”, ne-a spus Dilaver.

Băutură răcoritoare fără E-uri

Braga este o băutură răcoritoare 100% naturală, nu conține E-uri sau conservanți și îți dă energia necesară atunci când ești săcătuit de puteri, din cauza temperaturilor caniculare.

“Braga nu doar că este răcoritoare dar este și extrem de sățioasă, tocmai de aceea eu nu prea recomand consumul ei înainte de masă, pentru că îți oferă o senzație de sațietate și îți dispare pofta de mâncare. Băutura sultanilor nu are contraindicații, putând fi consumat de oricine de la mic, la mare, cu excepția celor care suferă de diabet, din cauza faptului că, braga este îndulcită cu zahăr sau miere”, ne-a spus gălățeanul, care încearcă de mai bine de doi ani să-i convingă pe oameni să consume bragă.

Ajută digestia

Braga are în componența sa, dioxid de carbon care rezultă în urma procesului de fermentare.

Dilaver Ismail şi minunata sa bragă
Dilaver Ismail şi minunata sa bragă

 

“Prezența microflorei variate în bragă, în special drojdiile de panificație și bacteriile lactice, au o influență binefăcătoare asupra aparatului digestiv. Dioxidul de carbon ce se găsește în bragă este obținut ca rezultat al fermentării hidraților de carbon, ajutând digestia”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Dilaver Ismail.

Alte beneficii ale consumului de bragă
În afară de aceste beneficii, braga prezintă o serie întreagă de acțiuni pozitive asupra organismului:

  • oferă energia de care are nevoie organismul;
  • stimulează secreția de lapte la femei după naștere, datorită prezenței acidului lactic;
  • revitalizează întregul organism;
  • reface flora intestinală după tratament cu antibiotice;
    ajută corpul să lupte împotriva virușilor;
  • ajută la refacerea rapidă în caz de oboseală intelectuală;
    ajută persoanele astenice şi persoanele care sunt în convalescenţă.

Dacă după anul 1990 băutura sultanilor se găsea cam peste tot în țară, astăzi au mai rămas foarte puține regiuni, de unde poți cumpăra bragă. La nivel naţional, se mai produce bragă în Galați, Drobeta-Turnu-Severin și alte câteva localități care mai dețin rețeta de fabricare a acestei băuturi.

Braga de la Galaţi poate fi comandată online
Braga de la Galaţi poate fi comandată online

 

Dacă nu locuiți în aceste zone, Super-Hrana.ro vă recomandă să comandați această băutură online, de la bregăria lui Imail, prin site-ul www.bragabuna.ro Braga are un preţ accesibil, de 8 lei pentru un litru.

Citeşte şi:

Bragă naturală vs. sucuri artificiale. Argumentele unui producător al băuturii tradiționale te vor pune pe gânduri

Comentariile sunt închise.