Hrana pe secțiuniÎn spatele eticheteiSpecial

Ulei de măsline extravirgin: cât de autentic este ceea ce cumpărăm?

Procurorii din Torino au deschis săptămâna această o anchetă de fraudă împotriva mai multor producători de ulei de măsline, dintre care unii bine cunoscuți în Italia și în lume. Aceștia sunt suspectați că au vândut uleiuri inferioare etichetate ca fiind „ulei extra virgin”.

În luna iunie, o revistă de specialitate („Il Test”) a tras un semnal de alarmă, analizând 20 de probe de „ulei extra-virgin” și constatând că 9 dintre ele, aproape jumătate!, nu îndeplinesc criteriile de calitate pentru a putea fi vândute în această clasă de calitate.

Analizele efectuate ulterior de autoritățile italiene au identificat apoi 7 branduri care nu au calitățile necesare pentru a putea fi etichetate drept ulei extravirgin de măsline, prețul mai mare cu 30-40% fiind astfel complet nejustificat.

Branduri consacrate cu probleme

Brandurile identificate ca fiind în neregulă sunt Bertolli, Santa Sabina, Primadonna, Antica Badia, Carapelli, Coricelli și Sasso.Mai grav este faptul că Bertolli este unul dintre cel mai bine cotate branduri din Italia și cele mai scumpe produse de acest fel, acest tip de ulei fiind disponibil și pe rafturile magazinelor românești.

S-a descoperit că în sticlele etichetate „ulei extra-virgin” se găsea, în realitate, un ulei de clasă inferioară, care trebuia să fie etichetat ca fiind „ulei virgin”.

Autoritățile au luat atitudine

În consecință, Ministrul Agriculturii, Maurizio Martina, a dat un comunicat prin care afirmă că urmărește cu mare atenție această investigație, legată de un „sector strategic” al economiei italiene.

Rezultate rapide a cerut și sindicatul agricol Coldiretti, „cu scopul de a apăra un sector strategic pentru «Made in Italy»”, reamintind că 250.000 de cultivatori italieni de măsline furnizează anual economiei venituri de 2 miliarde de euro și 50 de milioane de zile de lucru.

Totuși, recentul scandal nu poate fi apreciat ca venit din senin. Analiștii observaseră deja de mai multă vreme că Italia, care este cel de-al doilea producător de ulei de măsline din lume (după Spania) este în același timp și cel mai mare importator.

Italienii au fost înșelați?

Lucru semnalat și de Coldiretti, care arată în comunicat că sunt importate uleiuri inferioare, care sunt apoi amestecate cu cele din producția internă. Numai în 2014 (e drept, pe fondul unei recolte proprii dezastruoase), Italia a importat mai mult de 650.000 de tone, o creștere de 38% față de anul precedent. Astfel, e posibil ca italienii să fi fost înșelați de producătorii de la care au cumpărat?

Alte produse contrafăcute

Nu e primul scandal alimentar de acest gen în care este implicată industria alimentară italiană. S-a mai dovedit în ultimii ani că destui importă șuncă din estul Europei și o vând apoi ca prosciutto 100% italian, ori că e pusă pe rafturi multă „mozzarella di bufala” care e făcută din lapte de vacă, nu de bivoliță.

Iar în 2011 o anchetă a dezvăluit faptul că din 5 sticle de „ulei de măsline italian”, 4 conțineau de fapt uleiuri de slabă calitate provenind din zona mediteraneeană (Grecia, Spania, Maroc, Tunisia).

Foto: pixabay.com