În bucătărie

Ce să faci ca să nu se mai lipească mâncarea de tigaie

Oricare dintre noi a pățit măcar o dată ca mâncarea să i se lipească de oală. Acest lucru se întâmplă cu atât mai des atunci când preparăm mâncăruri bogate în proteine, și asta pentru că acestea pot forma legături complexe cu atomii metalelor din care sunt confecționate tigăile.

Există însă mici trucuri care ne pot scăpa de acest chin, trebuie doar să acordăm puțin mai multă atenție felului în care preparăm mâncarea.

  • Primul pas este să ne asigurăm că plita pe care urmează să gătim este curată. Resturile rămase de la felul de mâncare preparat anterior pot arde fundul oalei și atfel șansele ca mâncarea să se lipească de oală sunt mult mai mari.
  • La fel de important este și ca oala în care gătim să fie curată atât în interior pentru a nu altera gustul a ceea ce urmează să gătim, cât și în exterior pentru a nu exista posibilitatea arderii fundului oalei.
  • Înainte să adăugăm ingredientele, este bine să punem puțin ulei în oală și să îl lăsăm să se încingă. În acest fel ne asigurăm că mâncarea nu se lipește deoarece uleiul intră în porii metalului și previne arderea sau lipirea alimentelor.
  • De asemenea, este bine să adăugăm peste uleiul pe care l-am întins pe toată suprafața tigăii și puțină sare. Cratițele și tigăile fabricate din aluminiu sunt mai vulnerabile lipirii mâncării din cauza faptului că acest material este poros. Ca să prevenim această problemă, presărăm sare pe toată suprafața unsă cu ulei. În cazul în care credem că am scăpat prea multă sare, ștergem excesul cu un șervețel.
  • Ingredientele pe care le adăugăm în tigaie nu trebuie să fie umede și nici reci deoarece asta ar favoriza lipirea de tigaie.
  • Ochiul de aragaz pe care îl folosim trebuie să îl alegem în funcție de mărimea oalei. În cazul în care nu avem unul care să se potrivească perfect este bine să alegem unul mai mic pentru a preveni situația în care oala este înconjurată de foc și exteriorul ei este ars până mai sus.
  • Nu trebuie să aglomerăm prea mult tigaia. Când adăugăm prea multe lucruri în același timp, temperatura uleiului scade, iar umezeala este eliberată mai repede în tigaie, ceea ce face ca mâncarea să se lipească.
  • Trebuie să amestecăm cât mai des, în caz contrar partea care este mai aproape de fundul oalei se va arde și va compromite savoarea întregului preparat.