Hrana ca stil de viațăLa dietăSpecial

Cea mai simplă metodă de slăbit: fără cură sau regim. Mâncați din farfurii mici!

Un nou studiu al Universității Cambridge a demonstrat că oamenii mănâncă mai mult atunci când porțiile sunt generoase și sunt servite pe farfurii mari. Chiar și persoanele care, în mod normal, sunt foarte atente în ceea ce privește mâncarea consumată au tendința să mănânce mai mult atunci când li se pune în față o farfurie mare și plină.

Unul dintre coordonatorii studiului, dr. Gareth Hollands, de la Behaviour and Health Research Unit al Universității Cambridge a declarat că, într-adevăr, rezultatul studiului ar putea fi privit de unii ca fiind banal și evident. Dar ceea ce au vrut ei să demonstreze a fost că nu doar lipsa auto-controlului ar fi cauza ce i-ar determina pe oameni să mănânce prea mult.

Reducerea cantităților consumate, cea mai bună măsură

„Să-i facem pe oameni să nu se mai supraservească singuri, sau pe alții, cu porții mari de mâncare sau băutură, prin reducerea cantităților, disponibilității și atractivității în magazine, restaurante sau acasă, pare a fi cel mai bun mod să-i ajutăm pe semenii noștri să nu mai mănânce atât de mult”, a afirmat el.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au combinat rezultatele a 61 de studii de înaltă calitate și au analizat acțiunile a 6.711 participanți, pentru a vedea în ce măsură sunt influențați de mărimea porțiilor, a pachetelor și a farfuriilor. Rezultatele au arătat că, în mod consistent, oamenii mănâncă și beau mai mult atunci când cantitatea de alimente și băuturi este mai mare, comparativ cu cazurile în care le sunt oferite cantități mai mici.

Scade drastic numărul caloriilor consumate

Mai concret, în cazul americanilor s-a descoperit că porțiile mai mici duc la o scădere a numărului de calorii consumate între 22% și 29% (aproximativ 527 calorii pe zi), în timp ce în cazul britanicilor scăderea ar fi de 12%-16% (circa 279 calorii/zi).

Cercetătorii nu au descoperit diferențe esențiale de comportament între femei și bărbați, după cum nici masa corporală, tendințele de înfometare sau dorința de auto-control în ceea ce privește cantitatea de mâncare consumată nu par să conteze.

Comentând rezultatele testului, dr. Alison Tedstone, nutriționist șef la Public Health England, a declarat: „Având în vedere că aproape două treimi dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, este important să fiți atenți la mărimea porțiilor atunci când gătiți, cumpărați și mâncați, pentru a evita supraalimentarea și a vă păstra o greutate optimă.”

Studiul a fost publicat de Cochrane Public Health Group și poate fi consultat aici.