Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniSpecial

Păstrăv somonat sau cel mai bun somon e păstrăvul! Un român crește pești care la exterior sunt păstrăvi, iar la interior au carne de somon

Păstrăvul somonat pare să fie denumirea unei specii de pește hibrid, obținut prin cine știe ce laborator. Și descrierea exemplarelor, la exterior păstrăv, la interior cu carne de somon pare să întărească această ipoteză. În realitate, peștele, crescut și în ferme din România are carnea rozalie datorită unui regim alimentar specific, gândit pentru a obține o carne de pește mai sănătoasă.

Peștele ajunge destul de rar pe mesele românilor, așa se face că un român consumă în medie 5 kilograme de peste pe an, consum care ne așează pe ultimul loc într-un clasament realizat de Uniunea Europeană.

Un crescător autohton de păstrăv, Ovidiu Fărcaș din Dârlos, județul Mureș, a optat pentru o specie mai puțin cunoscută de pește, cu o denumire cel puțin ciudată, păstrăvul somonat.

Păstrăvul somonat este de fapt un păstrăv curcubeu pe o dietă specială, care îi schimă culoarea cărnii. Păstrăvul curcubeu este o specie des întâlnită în crescătoriile din România. I se spune așa datorită numeroaselor pete în culorile curcubeului de pe pielea, este principala specia din acvacultura europeană de apă dulce. Originar de pe coasta pacifică a Statelor Unite, păstrăvul a fost introdus în Europa la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.

În scurt timp, graţie vigorii şi creşterii rapide, acesta s-a adaptat extrem de bine la acvacultură. Păstrăvul curcubeu se cultivă astăzi în aproape toate ţările europene, în special în ţările de coastă cu climă temperată.

Carne roz cu gust de păstrăv

La exterior păstrăv, la interior carne de somon, deși pare destul de greu de crezut așa poate fi descris cel mai bine păstrăvul somonat.

Ovidiu Farcas
Ovidiu Farcas

”Nu este vreo mutație genetică așa cum ar putea crede unii sau cine știe ce încucișare totul vine din alimentație. Aceași alimentație bogată în beta-caroten care se dă și somonului de crescătorie în faza de îngrășare pentru a obține o carne roz. Tocmai de aceea culoarea cărnii nu influențează gustul, păstrăvul somonat își păstrează gustul specific de păstrăv, ușor dulceag și cu un miros fin de mâl. Pielea groasă a păstrăvului păstrează carnea din inerior foarte fragedă”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Ovidiu Fărcaș.

Păstrăvul, cel mai sigur din punctul de vedere al conținutului de mercur

Păstrăvul are un conținut bogat în acizi grași omega-3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 și proteine. ”Păstrăvul de crescătorie e unul dintre cei mai siguri peşti de consumat, din punctul de vedere al conţinutului de mercur. În plus, e bogat în substanţe nutritive. Conține foarte multe proteine de calitate care contribuie la buna funcționare a organismului. Pe lângă acestea, are multă vitamina B 12, vitamina B6, niacină, potasiu, fosfor şi seleniu. Conţine câteva grăsimi, însă acestea sunt grăsimi bune- omega 3, ce ne protejează de apariţia bolilor cardiovasculare şi scad riscul apariţiei unor boli neurologice”, ne-a explicat producătorul.

peste-520

Recomandat femeilor însărcinate, vârstnicilor și preșcolarilor

Datorită faptului că nu conține mercur și este extrem de sănătos, producătorul recomandă consumul de pește în special femierilor însărcinate, vârstnicilor și copiilor preșcolari. ”La femeile însărcinate păstrăvul are un rol foarte important în dezvoltare normală a fătului, iar la vârstnici conținutul bogat în acizi grași omega-3 îi protejează împotriva bolilor cardiovasculare. La preșcolari conținutul de omega-3 asigură buna dezvoltare a sistemului nervos central, contribuind și la o mai bună concentrare și putere de învățare”, a adăugat Ovidiu.

Consum moderat! Păstrăvul este bogat în colesterol

Principalul dezavantaj al păstrăvului este legat de faptul că acest pește reprezintă o sursă importantă de colesterol, astfel se impune un consum moderat.

”Ca mai toate sursele alimentare care îți furnizează omega-3 și păstrăvul este bogat în colesterol, iar consumat în exces sau în asociere cu un consum ridicat de suplimente pe bază de ulei de pește ar putea crește riscul apariției unor hemoragii sau probleme digestive”, a atras atenția producătorul.

Afacere pornită din pasiune

Anul trecut, susținut de familia sa Ovidiu a început să investească într-un mic bazin special construit pentru nevoile păstrăvului somonat. ”Suntem chiar la începutul afacerii în domeniul creșterii peștilor. Totul a început din dorința de a putea pune pe masa familiei mele pește proaspăt crescut la noi în curte și hrănit cu produse a căror provenintă o cunoaștem. Nu am vrut să mai cumpărăm pește de la supermarket despre care nu știm de unde este pescuit sau crescut, când a fost adus, de unde și mai ales cu ce a fost hrănit. Acum suntem în faza de experiment, am vrut să văd dacă mă descurc în această activitate, dacă peștele se poate adapta la condițiile specifice de la noi din zonă”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Ovidu Fărcaș.

Peștii se vând direct din bazin

Încă de când a pus bazele afacerii cu pești, crescătorul și-a propus să ofere clienților săi calitate, nu cantitate. ”Mai proaspăt de atât nici că se poate, cum orice om vinde un porc direct din bătătură, tot așa cine vine la mine și vrea să cumpere un kilogram de pește îl vând direct din bazin, peștele e viu și omul are certitudinea că poate cumpăra un pește proaspăt, direct de la sursă și la un preț mult mai mic decât se vinde în magazin păstrăvul somonat adus cine știe de unde și hrănit cu cine știe ce alte mizerii. Îi aștept pe toți cei care vor să cumpere cu încredere un pește sănătos și sigur pentru consum”, ne-a vorbit producătorul de pește.

Peștele crescut cu grijă de Ovidiu se vinde direct din bazin și ajunge pe mesele celor care locuiesc în comuna Dârlos, sau în apropriere la prețul de 21 lei kilogramul.

Carnea roz se obține din alimentele bogate în beta-caroten

Păstrăvul somonat nu este altceva decât un păstrăv curcubeu obișnuit a căruia alimentație este asemănătoare cu a somonului, acesta este motivul pentru care culoarea cărnii păstrăvului somonat este asemănătoare somonului.

52f950fe23a48

 

”Pe lângă hrana pe care o cumpărăm de la magazinele specializate păstrăvul somonat mai primește alimente bogate în beta-caroten: ardei roșu, bucăți de morcovi și alge roșii care au un conținut bogat de astaxantina. Prin această alimentație carnea păstrăvului capătă o culoare naturală roz deschis, fără să folosim alte trucuri așa cum se întâmplă în marile crescătorii de astfel de pești din: Italia, Danemarca, Franța, Spania sau Germania. Carnea păstrăvului crescut de mine este mult superioară păstrăvului care se găsește în marile hipermarketuri, iar schimbarea culorii cărnii nu influentează cu nimic gustul”, ne-a mărturisit Ovidiu, despre ce hrana folosește pentru a obține carne de culoare roz.

Unele păstrăvării hrănesc peștii cu organe de cal sau vită

În timp ce micul producător de pește din România încearcă să aduc pe piață un pește curat, hrănit cu cereale și bucăți de legume pentru a oferi o culoare naturală a cărnii, marile păstrăvării din Europa hrănesc peștii cu alimente cel puțin controversate.

”Să vă explic un pic cum stă treaba cu păstravii pe care îi găsiți pe rafturile marilor magazine, ei sunt hrăniți în majoritatea păstrăvăriilor europene cu organe de cal și vită, pentru a lua foarte repede în greutate. În schim eu îi cresc cu mâncare granulată pe bază de cereale, fără făinuri din carne sau sânge de animale, pentru că nu vreau să îmi pierd clienții. În momentul în care cumpărați un pește de la mine o să vă dați seama imediat de gustul deosebit pe care îl are carnea peștelui crescut cu cereale față de cel din magazin hrănit cu tot felul de prostii”, a mai spus Fărcaș.

 

foto: wikipedia.org, delicatesa.ro, blog.martyrestaurants.com