Inteligență culinară

Cele „trei albe”. Acestea sunt marile greșeli făcute de omenire în materie de alimentație

Viteza de derulare a lucrurilor a determinat omenirea să găsească soluții de reducere a timpului alocat mai multor activități, printre care și alimentația. Au fost inventate ingrediente care grăbesc procesul de gătire, alimente semipreparate sau conservanți care măresc valabilitatea unor produse în diverse condiții. Unele dintre aceste soluții sunt considerate erori ale umanității, întrucât, pe termen lung, s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Mai mult, există o serie de elemente care fac parte din dieta noastră zilnică.

Doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Doctor Livia Florentina Firan

Există o serie surse ale acestor greșeli. În domeniu le spunem cele trei albe, zahăr rafinat, făina albă și sarea consumată în exces”, a declarat pentru Super-Hrana.ro dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii nr. 10 din București.

Prin procesarea cerealelor integrale, li se îndepărtează învelişul şi li se macină miezul, care nu mai conţine fibre, vitamine și compuşi fitochimici cu efecte benefice pentru organism. Acesta e procesul de obținere al făinei albe. Lipsa fibrelor dintr-o dietă bogată în pâine albă sau paste făinoase duce la constipaţie. Astfel, toxinele filtrate deja de ficat şi ajunse în colon nu sunt eliminate. Iar dacă stau prea mult timp aici, ele trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge, iar de aici, înapoi în ficat.

Un alt risc prezentat de făina albă este acela că toate pesticidele şi substanţele toxice în care a crescut grâul ajung în organism. Toate substanțele nocive trec prin ficat, care astfel este expus.

Este vorba de poduse rafinate cu proveniență naturală. Cu toate acestea, ele sunt supuse unor procese tehnologice prin care le este alterată valoarea nutrițională, întrucât sunt extrase doar anumite părți. Acestea, cum este cazul făinii sau al zahărului, suprasolicită organismul, iar prin expunere îndelungată îl pot îmbolnăvi.

Zahărul crește nivelul colesterolului

Consumul exagerat de zahăr rafinat crește nivelul colesterolului „rău”(LDL), crește nivelul trigliceridelor și scade nivelul colesterolului „bun”(HDL). Procesul de rafinare elimină nutrienţii naturali din zahăr și atunci când acesta ajunge în corp, organismul trebuie să apeleze la propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv provocat determină dereglări la nivel hepatic. Zahărul rafinat se găseşte în pâine, cereale, maioneză, ketchup, diverse sosuri, produse fast-food, dulciuri și alte produse servite pe post de desert.

Sarea „termină” inima sau rinichii

Sarea este un mineral important în buna funcționare a organismului uman. Excesul de sare, însă, duce pe termen lung la apariția unor complicații severe. Consumul exagerat de sare duce la apariția bolilor de inimă. De exemplu, creșterea tensiunii arteriale este determinată de creșterea cantității de sodiu din sânge. Astfel, rinichii elimină cu greu excesul de apă din organism. Presiunea pusă pe vasele de sânge și excesul de apă cresc tensiunea arterială. Pe termen lung se poate ajunge și la insuficiență renală.

Un semn al consumului exagerat de sare este și senzația puternică de sete. Când există un nivel ridicat de sodiu în organism, acesta are nevoie de apă pentru a dilua conținutul mare de sare. Celulele eliberează apa stocată pentru a dilua sarea, însă aceste celule au nevoie în continuare de apă pentru a funcționa. Așa apare senzația de sete.

Rinichii ajută, de asemenea la diluarea sării prin încetinirea producerii urinei și conservarea apei. Astfel, s-ar putea ca în timpul sau după urinare să apară o senzație de arsură, provocată de deficitul de apă. Lipsa apei în organism poate determina, de asemenea și balonarea.

Cele trei albe trebuie evitate, fiind indicat să se reducă consumul lor și în cele din urmă eliminarea totală din alimentație. Făina albă poate fi înlocuită cu făină integrală, zahărul poate fi înlocuit cu fructe, miere, sirop de agave sau arțar, iar nivelul de sare consumat ar trebui redus. Sunt lucruri care pot fi făcute cu ușurință, dar ține de voința fiecăruia dintre noi”, ne-a mai spus dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.