-

Consumul de bere, în scădere cu 10%

În lunile martie – mai 2020, odată cu declașarea crizei COVID-19, sectorul local al berii a scăzut cu peste 10%  față de aceeași perioadă a anului anterior, iar una dintre tendințele de consum a fost orientarea către ambalajele de unică folosință în defavoarea sticlei reutilizabile, potrivit unui studiu al Asociației Berarii României.

La nivelul primelor 5 luni din an, comparativ cu ianuarie – mai 2019, trendul descendent al sticlei reutilizabile este și mai accentuat, respectiv -45% în raport cu sticla de unică folosință, care a crescut cu 36%.

Măsuri pentru sprijinul horeca 

Faptul că barurile și restaurantele și-au oprit activitatea timp de 2 luni și jumătate, a dus și la închiderea liniilor de bere la draft. Chiar dacă începând cu 1 iunie, terasele s-au redeschis, reluarea comercializării berii draft se petrece treptat, în concordanță cu măsurile de redeschidere etapizată a locațiilor Horeca. Scăderea importantă înregistrată de segmentul Keg din primele luni va marca întregul an 2020, se mai arată în comunicatul remis de Asociația Berarii României.

“Producătorii de bere observă cu îngrijorare situația din sectorul Horeca și, implicit, din industria berii. Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimți în trimestrul al treilea al anului care, în mod obișnuit, este vârful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de condițiile de operare din industria ospitalității. De aceea este esențială implementarea programelor de investiții anunțate de autorități și a strategiilor de susținere pentru sectorul Horeca, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spațiile publice, prin deciziile autorităților locale sau prin permiterea funcționării unor locații temporare de tip food trucks sau baruri mobile”, a punctat Julia Leferman, diector general Asociația Berarii României.