Hrana ca stil de viațăÎn bucătărieLa dietăSpecial

Consumul de carne și motivele pentru care nu trebuie să renunți la acest obicei alimentar

În ultimii ani, un număr însemnat de specialiști recomandă eliminarea din alimentație a produselor din carne. Nu puține au fost momentele în care am ajuns să ne întrebăm dacă este bine să consumăm carne, dacă într-adevăr acest aliment este responsabil de declanșarea unor afecțiuni cum ar fi colesterolul ridicat sau diabetul. Toate aceste lucruri ne-au făcut de multe ori să ne îndoim de importanța vitală pe care acest aliment o are asupra sănătății și bunei funcționări a organismului nostru.

Carnea de bună calitate, neprocesată este considerată a fi unul din cele mai nutritive alimente din lume. O porţie de 100 grame de carne de vită crudă conţine cantităţi mari de vitamina B12, B3 (niacină), B6, fier, zinc, seleniu şi o mulţime de vitamine şi minerale.

Având în vedere componentele pe care le are carnea în compoziția chimică, trebuie să vedem și cum acționează aceste componente odată ingerate. Pentru a afla aceste lucruri, Super-Hrana.ro a discutat cu profesorul Horia Grosu, director general la Institutul Național pentru Biologie și Nutriție animală. Profesorul Grosu are grijă ca ceea ce ajunge în alimentația animalelor, să conducă la obținerea de carne de calitate superioară, care să aducă un aport maxim de vitamine și minerale esențiale bunei funcționări a organismului uman.

Carnea și proteina care hrănește creierul

Horia Grosu
Horia Grosu

Carnea este unul din alimentele cele mai hrănitoare, în principal datorită proteinelor de înaltă calitate care se găsesc în compoziția sa chimică. ”Carnea, prin conținutul ridicat de proteine hrănește creierul. Carnea conține creatină, cea care este responsabilă de formarea unei rezerve importante de energie în mușchi și creier și contribuie la îmbunătățirea performanțelor fizice, dar mai ales psihice. Aportul de creatină în organism poate fi asigurat doar prin consumul de carne, întrucât creatina nu poate fi găsită în nici o altă sursă vegetală. Tot prin consumul de carne se asigură și aportul de carnosină, un puternic antioxidant, care se întâlnește doar în produsele de origine animală”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Horia Grosu, directorul general al la Institutul Național pentru Biologie și Nutriție animală.

Conține Vitamina B12

Sursa principală din care ne putem asigura aportul necesar de vitamina B12 este carnea, chiar dacă această vitamină se găsește și în lactate, varianta regăsită în carne este mult mai bine valorificată de organism. ”Vitamina B12 joacă un rol fundamental în buna funcționare a sistemului nervos central. Vitaminele din grupul B sunt implicate în buna funcționare a funcție metabolice, cognitive, jucând un rol important în producerea de celule roșii, în digestia și absorbția corectă și sunt utile pentru sănătatea pielii și a părului. În absența acestei vitamine, corpul este lipsit de energie, părul și pielea au un aspect nesănătos, iar absorbția vitaiminei C în organism se produse cu dificultate”, ne-a explicat profesorul.

2

Sursă naturală de fier, fosfor și zinc

În afară de lipide și proteine, carne asigură și cantități importante de fier, fosfor și zinc. ”Carnea de vită este cea mai bună sursă de fier. Fierul este necesar pentru transportul oxigenului în corp. Fierul care se găsește în produsele de origine animală este mult mai bine asimilat și folosit de organism, decât din plante, de exemplu din spanac. De asemenea, în carne se mai găsesc în cantități importante și fosforul și zincul, două elemente care joacă un rol fundamental în susținerea dezvoltării osoase, reglarea metabolismului și a funcție enzimatice”, ne-a spus directorul general de IBNA.

Proteinele din carne conțin toți aminoacizii de care avem nevoie

Până acum sunt cunoscuți aproximativ 9 aminoacizi pe care nu îi putem produce şi pe care trebuie să îi obţinem din dietă. ”În acest sens, proteinele care se găsesc în carne sunt excelente, deoarece conţin toţi aminoacizii de care avem nevoie, în timp ce proteinele vegetale au un profil mai slab al aminoacizilor. Consumul de carne este asociat cu o masă musculară crescută, tocmai datorită proteinelor atât de valoroase care se găsesc în acest aliment. Oamenii care au o dietă omnivoră au mai multă musculară decât oamenii care au o dietă vegetariană”, își argumentează punctul de vedere profesorul Grosu.

Consumul de carne nu provacă cancer, gătirea greșită da

În ultima perioadă de timp, consumul de carne a fost asociat greșit cu ideea că ar duce la apariția cancerului. ”Nimic mai fals, oamenii consumă carne din cele mai vechi timpuri și nu s-au confruntat cu cancer. Ceea ce duce la apariția cancerului este gătirea în mod greșit a cărnii și asocierea ei cu alimente nepotrivite. Astfel că, dăcă ne place carnea de porc o putem consuma fără probleme, dacă alegem pulpa, sau mușchiul lipsite de grăsime și le gătim la cuptor, fără ados de grăsime sau la grătar. Nu se recomandă niciodată prăjirea nici unui tip de carne, prăjeala în alte surse de grăsime determină posibilitatea apariție cancerului”, ne-a explicat profesorul Grosu.

Consum moderat

Carnea este nelipsită din dieta zilnică a majorităţii oamenilor. Totuși înainte de a alege carnea pe care vrem să o consumăm trebuie să avem grijă la cantitatea de grăsime pe care o conţin. Prin alegerea unor varietăţi de carne slabă fără urme de grasime vizibilă şi gătită corespunzător, fără adaos de ulei sau alte tipuri de grăsimi vegetale sau animale, putem profita de beneficiile ei fără a creşte nivelul de colesterol, trigliceride și riscul de boli cardiovasculare, obezitate şi patologii asociate. Ca orice alt aliment, consumul de carne se face cu moderație.

 

sursa foto: highlightpress.com, charlotterestauranttraffic.com