-

Controale în piețe la producători și samsari! Se verifică eticheta de produs și actele de comercializare!

Verificări în piețele de legume și fructe. Inspectorii de la Direcțiile Agricole controalează în această perioadă dacă producătorii și vânzătorii din piețe respectă legislația privind carnetele și atestatele de producător dar și afișarea etichetei de produs.

”Continuă acțiunile de verificare a respectării prevederilor Legii 145/2014. Ieri inspectorii din cadrul Direcției pentru Agricultura Județeană (DAJ Hunedoara au efectuat acțiuni de control în Piața Agroalimentara din Petroșani”, anunță DAJ Hunedoara.

Sunt controlate carnetele de comercializare, atestatele de producător, documentul de identitate al producătorului agricol dar și dacă produsele au puse etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului și prețul de vânzare. Deci, atenție! Trebuie să aveți asupra dvs. aceste documente în permanență în locul unde vindeți fructe sau legume.

Reamintim că producătorii agricoli au obligația afișării etichetei  într-un loc vizibil cumpărătorilor, fără a se deteriora.

Eticheta are următoarele caracteristici:

    •  să fie confecționată din hartie A4, plastifiată transparent;
    • să fie imprimată Landscape, față-verso, color, cu denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului, prețul de vânzare.

Administratorii piețelor au obligația de a informa autoritățile, pentru verificarea activității de comercializare cu produse agricole, despre faptul că eticheta nu a fost afișată, dacă este cazul, la locul de vânzare de către producătorii agricoli.

Reamintim că potrivit Legii 145/2014, vânzarea unor produse agricole, altele decât cele din producție proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat potrivit prevederilor legii, cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.