Ce și cum cumpărăm

Cum alegi un avocado bine copt. Semnul cel mai clar este la codiță!

ripe avocado cut in half on a wooden table

Avocado cunoaște o popularitate în creștere pe masa românilor, în special pe perioada iernii, când oferta de fructe și legume proaspete este mai săracă. Astfel, mai ales dacă este vorba despre salate, dar și în rețete inedite, avocado poate fi un ingredient care să dea consistență și gust exotic, cu o condiție: ca fructul să fie bine și corect copt!

Nu este dificil să recunoști un avocado copt în supermarket, ne spune Cristian Mărgărit, specialist în nutriție. El consumă frecvent acest fruct – da, avocado este un fruct, deși după gust n-ai zice, așa că are și un sfat important pentru a identifica exact care avocado este bine copt, numai bun de mâncat.

”Putem vedea dacă avocado este copt sau nu și fără să-l apăsăm puternic pe coajă: este suficient doar să-i rupem codița și dacă zona de ruptură este încă verde atunci încă nu e copt. Dacă zona este maronie atunci cu siguranță că ținem în mână un avocado copt, iar dacă zona este neagră, atunci acel avocado ar trebui aruncat. Recomand tuturor când merg să cumpere avocado să nu se apuce să-și bage unghiile în el pentru că există și alte modalități prin care putem vedea dacă fructul este copt sau nu”, ne-a mai spus Cristian Mărgărit.

Alte semne care te ajută să identifici un avocado copt:
– Are culoarea verde închis. Nu este vânăt, nici maroniu, nici de un verde deschis.
– Fermă la atingere, coaja trebuie să se simtă moale la palpare. Pe de altă parte, dacă este foarte moale, atunci este semn că fructul este stricat, deci implicit și gustul este alterat.

Cum ajuți un avocado să se coacă mai repede

Nu este obligatoriu să cumperi un avocado copt pentru că fructul poate atinge maturitatea gustului cu puțin ajutor. Trebuie doar pus lângă o banană coaptă sau un măr, pentru ca etilena provenind de la acestea să-l ajute să se coacă. Un efect accelerat este asigurat dacă fructele se pun într-o pungă de hârtie.

De precizat că un avocado necopt nu se pune niciodată la frigider, în timp ce dacă a atins maturitatea, se poate păstra cel mult cinci zile la rece până să înceapă să își piardă din calități, implicit din gust.