-

Cum cumpărați pește proaspăt în această perioadă. Recomandări ANPC!

Nu cumpărați peste decât din puncte de vânzare autorizate este recomandarea oficială pentru consumatorii români. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenția că trebuie luate măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății populației, mai ales în această perioadă.

Operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să sporească măsurile pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 şi protejarea sănătăţii consumatorilor. Asta în condiţiile în care, zilele acestea, creşte în mod tradiţional consumul de peşte, avertizează directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, potrivit agerpres.ro.

“Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, sfătuiesc consumatorii să cumpere peşte şi produse din peşte numai din locuri autorizate. În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus COVID-19 operatorii economici autorizaţi, care comercializează peşte şi produse din peşte, trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus şi să protejeze sănătatea consumatorilor”, a declarat, Paul Anghel.

Angajaţii care manipulează peştele trebuie să fie dotaţi cu măşti, mănuşi de unică folosinţă, vizier sau ochelari de protecţie.

În incinta supermarketurilor, zona de servire a peştelui proaspăt trebuie să fie delimitată pentru a se evita apropierea clienţilor de marfă şi de angajaţii acestor raioane.

Comisarul ANPC atenţionează consumatorii să nu achiziţioneze peşte de la persoane fizice neautorizate întrucât aceştia nu au posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu pot elibera bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială.

“Fac precizarea că, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la răspândirea virusului, EFSA (European Food Safety Authority) a publicat un comunicat în care precizează că este puţin probabil ca boala să fie răspândită prin alimente. Autoritatea europeană a adăugat că monitorizează îndeaproape situaţia, deoarece apar tot timpul noi informaţii despre epidemia de COVID-19, aşa cum se precizează pe pagina www.euractiv.com. Directorul pentru cercetare al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor, Marta Hugas, a declarat că precedentele epidemii provocate de un coronavirus – SARS-CoV şi MERS-CoV – au arătat că “transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc”. Aşadar, vânzarea vrac a produselor din carne şi lapte este conformă tuturor normelor de siguranţă naţionale şi europene”, a adăugat Paul Anghel.

Directorul general al ANPC recomandă românilor să cumpere doar cantitatea de produse necesară familiei, pentru că numai în aceste condiţii poate fi combătută risipa alimentară, şi totodată piaţa neagră şi specula.

“Nu în ultimul rând vă asiguraţi că şi cei de lângă dumneavoastră vor avea acces la produse. Cumpărând în exces măriţi cererea, iar operatorii economici vor specula acest lucru şi vor creşte preţurile”, avertizează directorul general al Autorităţii.

În această perioadă, comisarii ANPC derulează o amplă campanie de verificare a măsurilor luate de operatorii economici, la recomandările autorităţilor, pentru protejarea sănătăţii şi vieţii consumatorilor, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus COVID-19 în spaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

Pe zona de peşte şi produse din peşte, ANPC recomandă ca, la achiziţia acestor produse, consumatorii să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a avea o primă apreciere asupra gradului de prospeţime.

“Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. De asemenea, este important să verificaţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită”, informează directorul general al ANPC.

Totodată, la cumpărarea peştelui şi a produselor din peşte, consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.