Ce și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniÎn bucătărie

Cum folosim uleiul de nucă presat la rece. Sfaturile unui mic producător fac diferența!

Uleiuri presate la rece, în România. Ulei de floarea-soarelui, Ulei de rapiță, Ulei de nucă. Ulei de in. Ulei de cânepă. Ulei de dovleac. Toate produse de familia Tulai, din localitatea Luna, la 45 de kilometri de Cluj-Napoca.

Uleiul de nucă presat la rece este produs și în România de familia Tulai, din localitatea clujeană Luna. Acest sortiment păstrează aroma intensă de nucă, reușind să iasă din tipare și să facă orice mâncare mai bună. Mai bună însemnând mai gustoasă dar mai ales, mai sănătoasă.

„Se spune că fructele care prin consumul lor ajută organismul seamănă cu organul pe care îl influențează cel mai mult. Nuca seamănă cu creierul. Nucile sunt bogate în fitonutrienţi şi sunt o sursă excelentă de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier şi calciu. Uleiul de nucă este bogat în acizii graşi omega 3, vitaminele B1, B2 şi B3, vitamina E şi niacină. Acesta conține și melatonină, un hormon responsabil cu reglementarea ceasului biologic al organismului”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Felicia Tulai, tânăra care, alături de părinții ei, a creat brandul românesc „Luna Solai”.

Ideal în salate cu rucola

Uleiul de nucă presat la rece îmbunătățește aroma salatelor, în special dacă servim salată verde sau cu rucola. Pentru un a frăgezi mâncarea și pentru a obține totodată un gust unic pot fi turnate câteva picături pe friptură, pe somonul afumat sau pe mezeluri crud-uscate precum prosciutto crudo sau jamon.

De asemenea, acest ulei vegetal mai poate fi folosit în stare crudă în sosuri, paste, supe sau alte alimente nepreparate termic.

E bine de știut că atunci când consumăm uleiul de nucă nu trebuie să folosim cantități prea mari, aroma acestuia fiind intensă! Mai mult decât atât, uleiul de nucă este unul greu, iar o cantitate prea mare poate provoca probleme și complicații gastrice. Este indicat să fie consumat în cantități reduse și mai rar.

Uleiul din nucă, presat la Rece de Luna Solai
Uleiul din nucă presat la rece de Luna Solai

 

„Am gustat din uleiul de nucă și i-am apreciat gustul savuros, excelent”, declara la începutul acestui an Chef Paul Bloomfield, profesor la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie cu o experiență de 26 de ani în domeniul artei culinare când a gustat sortimentul produs de Luna Solai.

E bogat în antioxidanți

În afară de aroma bogată care completează savoarea alimentelor, uleiul de nucă presat la rece este un ingredient important într-o alimentație sănătoasă.

Felicia Tulai, la RuralFest 2015
Felicia Tulai, la RuralFest 2015

 

„Prin conținutul bogat în antioxidanți ajută la reducerea efectelor radicalilor liberi şi previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul îmbătrânirii”, a mai explicat Felicia Tulai.

Cum se păstrează uleiul de nucă presat la rece

Dacă sunteți consumator de ulei de nucă presat la rece, este bine să știți că temperatura optimă de păstrare a acestuia este de 15-20 grade Celsius. După deschidere, uleiul poate fi consumat timp de 2 luni dacă se păstrează într-un loc răcoros, chiar și la frigider, ferit de acțiunea razelor solare care pot determina râncezirea acestuia.

Prețul uleiului de nucă comercializat în sticle de 250ml este de 30 de lei și poate fi cumpărat, alături de alte sortimente produse în județul Cluj, de pe magazinul online al Luna Solai sau dintr-o rețea națională de magazine alimentare specializate în hrană sănătoasă.

Comentariile sunt închise.