În bucătărie

Tu știi cum se prepară CORECT ceaiul? Durează 10 minute și pașii sunt foarte stricți!

Prepararea ceaiului pare un lucru atât de banal, dar câți dintre noi reușim să obținem o băutură aromată exact cât trebuie și la temperatura perfectă?

Studiile arată că prea puține sunt persoanele care urmează ”ritualul” preparării ceaiului ca la carte, vorbind aici nu despre ceaiul cu efect terapeutic, ci de cel pe care îl bem în mod uzual, în clipele de relaxare sau, dimpotrivă, pentru un plus de energie peste zi.

ceainic cu sitaEnglezii sunt cei care stăpânesc cel mai bine secretele preparării ceaiului. O procedură cu reguli stricte și care necesită circa 10 minute pentru a obține băutura perfectă. Astfel, pentru a face corect un ceai, este nevoie de:

– Apă;
– Un fierbător;
– Un ceainic care să aibă încorporată o sită;
– Ceai vărsat sau la pliculeț – cam 2 grame sau un pliculeț de ceai pentru fiecare 100-150 de ml de apă;
– O strecurătoare de ceai (dacă nu folosiți pliculețe);
– Lapte, zahăr sau lămâie după preferință.

fierbator pentru ceai

Apa se pune în fierbător și apoi pe un foc mic la aragaz. Ceaiul perfect nu are nevoie de apă caldă, ci de apă la temperatură de fierbere – ceea ce înseamnă, în medie, 4 minute deasupra flăcării, spun britanicii.

cum se pune ceaiul in ceainicPână ca apa să dea în clocot și să fie turnată în ceainic, aici se pun pliculețe de ceai sau ceaiul vărsat. De știut că, de regulă, fiecare pliculeț conține circa 2-1,5 grame de produs uscat, aceasta fiind cantitatea necesară pentru a aroma 100 ml de apă (la ceai intens) și 150 ml de apă (la ceaiul mai slab).

Peste ceai se toarnă apoi apa clocotită, fără a umple însă ceainicul, și se lasă la infuzat nici mai mult nici mai puțin de 6 minute. Acesta este intervalul în care, spun englezii, se prepară cel mai bun ceai, care, la turnarea în ceașcă trebuie să aibă o temperatură între 60 și 80 de grade Celsius.

Atenție dacă folosiți direct frunze de ceai sau plante mărunțite să utilizați strecurătoarea!

Ca și ”suplimente” la ceai, britanicii preferă puțin lapte turnat în ceașcă înainte de a pune băutura fierbinte (nu e regulă strictă, unii adaugă lapte peste ceai). Cei mai mulți beau ceai neîndulcit, o chestiune ce ține, până la urmă, de gust!