Ce și cum cumpărăm

Cumpărați din piață de la cei care vând 4-5 legume, nu de la cei care au zeci de legume pe tarabă!

Piețele sunt invadate de comercianți care pretind că sunt și producători. În realitate, fermierii reușesc cu greu să ajungă să aibă propria tarabă, așa că cei care doresc să îi sprijine pe producătorii adevărați trebuie să aibă în vedere câteva aspecte pentru a îi putea recunoaște mai ușor în piețele agroalimentare.

Fermierii care vând în piețe au atestat de producător sau sunt persoană fizică autorizată. Puțini sunt cei care au firmă în adevăratul sens al cuvântului. Din păcate, nici actele nu mai sunt o garanție că aveți în față un fermier adevărat, dar un atestat este un punct de plecare pentru a verifica proveniența legumelor.

Cel mai important aspect este cel al varietății de legume sau fructe de la tarabă. ”Trebuie să căutăm producători, nu comercianţi. Producătorul direct va avea 5-6 legume maximum, la nivel de sortimente, pentru că le culege pe rând şi nu face risipă, în timp ce comerciantul are zeci de sortimente alese, caută să vândă de toate. Iar foarte atenţi trebuie să fim la începutul de sezon, când profesorul ne recomandă mai degrabă să ne orientăm către supermarketuri”, arată prof. dr. Vasile Stoleru, specialist în legumicultură şi prorector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi.

Chiar și în plin sezon, un singur producător nu poate avea decât 4-5 legume pe care să le comercializeze. El poate să mai ajute un vecin care nu are posibilitatea sau timpul pentru a veni la piață, însă chiar și în această această situație, sezonalitatea și asemănarea legumelor vă va indica faptul că ele provin din aceeași zonă. În cazul unui comerciant, oferta va fi una foarte variată, ceea ce ar trebui să vă dea de bănuit că aveți în față o persoană care se aprovizionează de la angrouri cu produse de import ce sunt apoi etichetate și vândute în piață ca produse românești.