-AutenticÎn bucătărie

Dalgona panna cotta – gustul copilăriei, în altă variantă!

Dalgona panna cotta a fost prima idee de desert cu cafea atunci când am vazut pe tot internetul băutura aceea “miraculoasă” cu lapte si ness, revenită la mare modă anul ăsta.

Îmi amintesc cum freca mama ness cu zahăr într-o cană și apoi împărțea în mai multe ceșcuțe peste care punea apă fierbinte. Ah, si ce spumă făcea si ce bine mirosea! Pentru cei care erau mai tari de inimă se punea și pepsi sau cola (când cineva avea norocul să găseasca asa ceva!).

Eu una nu am băut niciodata ness cu cola sau pepsi, în schimb, îmi placea să “curăț” cana aceea în care freca mama nessul cu zahar si puțină apă.

Vremurile au trecut, moda cafelei s-a schimbat, au aparut și la noi cafenelele cu diferite tipuri de cafea, siropuri, arome, lapte. A venit și vremea lui capuccino, a aparut latte,  white flat, cold brew…și când credeai că le-ai  văzut pe toate…zbang! Apare Dalgona! Wow, ce minune, ce invenție! :))

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că spuma aceea pusă pe deasupra laptelui rece este, într-adevăr, un deliciu și o imagine vizuală frumoasă! Iar pentru că îmi place mereu să inventez, m-am gândit la un desert care să semene cu Dalgona, dar care să “păcălească” un pic simturile. Vara această dagona panna cotta merge perfect!

Ingrediente

400 ml smântână lichidă pentru frișcă
200 ml lapte integral
70 zahăr alb
2 lingurițe vanilie sau extract de vanilie
7 g gelatină pudră + 40 ml apă
3 lingurițe ness
60 ml apă fierbinte
70 g zahăr alb
5 g gelatină pudră + 30 ml apă

Mod de preparare panna cotta 

Într-un castron hidratați gelatina cu apă și lăsați deoparte.

Într-un ibric amestecați smântana lichidă pentru frișcă și zahărul.

Puneti pe foc și încălziți până aproape să fiarbă.

Luați de pe foc, adăugați laptele, gelatina hidratată și vanilia. Amestecați foarte bine ca gelatina să se dizolve complet și lăsați să se răcorească la temperatura camerei.

Turnați amestecul în pahare și dați la frigider 4-5 ore sau, cel mai bine, peste noapte.

Mod de preparare topping de ness

Hidratați gelatina cu apă și lăsați deoparte.

Într-un vas înalt puneți nessul, apa fierbinte și zahărul. Dizolvați și începeți să mixați cu un mixer de mână până începeți să obțineți o spumă.

Încălziți la microunde gelatina 10 secunde până ce este topită.

Adăugati gelatina lichidă peste amestecul de cafea și continuați să mixați până obtinții o spumă consistentă. Puneți imediat spuma cu o lingură pe panna cotta și dați la frigider alte 2-3 ore.

În momentul servirii, presărați pe deasupra puțin ness.