-Horeca

Daniel Mischie, HORA: Nu se poate relansare economică fără industria ospitalității! HoReCa – 5,1% din PIB!

Foto: Facebook/Guvernul României

Industria HoReCa la pământ din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus! Nici viitorul nu sună prea bine, după ce prim-ministrul Ludovic Orban a discutat cu reprezentanții industriei și au ajuns la concluzia că restaurantele nu se pot deschide, potrivit Digi24.

Foto: Facebook/ Guvernul României

Singura asigurare primită este că restaurantele se vor deschide în interior când va scădea numărul de infectări, după cum a declarat liderul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. Mai mult, acesta a făcut apel către toți agenții economici și populație pentru a respecta măsurile impuse de guvern și a menționat că industria ospitalității este acum într-o situație critică.

“Din calculele noastre, HoReCa reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare economică fără această industrie. Am prezentat prim-ministrului și precedentul european, adică ceea ce se întâmplă în toate țările europene, țări în care restaurantele sunt deschise și în care numărul de infectați COVID-19 este mult mai mic decât în România. Deci, astăzi, prim-ministrul trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor pentru că nu există nicio corelație între numărul de infecții și funcționarea restaurantelor. Această funcționare, evident că trebuie să aibă loc cu anumite restricții”, a precizat Daniel Mischie.

Foto: Facebook/ Guvernul României

Totodată, liderul HORA crede că industria de restaurante și hotelui este aproape de terapie intensivă.

”Industria de HoReCa e aproape de ATI. În momentul de față toate rezervele și toată disponibilitatea operatorilor economici au ajuns la sfârșit, nu mai există resurse pentru a susține această industrie”.

De asemenea, Daniel Mischie a precizat că în momentul de față prim-ministrul nu este dispus la o discuție pentru deschiderea restaurantelor în interior având în vedere numărul mare de infecții și și-a prezentat disponibilitatea ca în momentul în care acest număr va avea un alt traseu, să fie reluată discuția.

”Nu a existat o discuție la cifre, cât ar trebui să fie numărul de cazuri, s-a discutat din punct de vedere al trendului. A fost o discuție și din punct de vedere al granturilor, ele au fost votate de către Guvern, așteptăm să iasă normele. Este o discuție din punct de vedere al firmelor afiliate, celor care dețin mai multe restaurante care nu s ecalifică pentru o parte din aceste granturi și avem promisiunea prim-ministrului că va discuta cu ministrul Fondurilor Europene, dnul Boloș, pentru a găsi o soluție în acest sens. Primii bani sunt prognozați să ajungă la începutul lunii septembrie în industrie și nu sunt prevăzute noi restricții pentru HoReCa la nivel central, ele pot fi stabilite de la nivel local”, a mai spus liderul HORA.

Daniel Mischie a răspuns direct la întrebarea jurnaliștilor ”dacă se gândesc reprezentanții HoReCa și la proteste”, că a preferat să se poziționeze față de autorități la nivel de partener de discuție și nu sunt luate în calcul deocamdată astfel de mișcări. Totodată a făcut un apel către toți operatorii din industrie și către clienți să respecte regulile impuse de Guvern.

UPDATE! În urma întâlnirii de ieri dintre primul ministru, Ludovic Orban, și reprezentații industriei ospitalității românești, Organizația Patronală HORA, autoritatea reprezentativă a ospitalității românești, a redactat o scrisoare deschisă adresată acestuia, în care

  • atrage atenția pe cifre concrete asupra dezastrului provocat de restricțiile impuse de limitarea raspândirii coronavirusului
  • subliniază rolul ospitalității românești în economie încă o dată
  • arată că redeschiderea teraselor nu a generat o creștere a numărului de persoane infectate
  • cere deschiderea restaurantelor, cu asigurarea respectării măsurilor de igienă și distanțare.