Bani din mâncareÎn spatele eticheteiInteligență culinarăNou pe piață

De astăzi, se modifică etichetele produselor alimentare

SE MODIFICĂ ETICHETELE PRODUSELOR ALIMENTARE! Încă din Decembrie 2014, operatorii economici din sectorul alimentar au fost obligaţi să se adapteze regulilor de etichetaree a produselor aliementare, în conformitate cu prevederile Regulamentului Uniunii Europene (UE) nr. 1169/2011.

Totuşi, unele dintre prevederile documentului aplicabil în toate statele membre UE au fost programate să intre în vigoare la doi ani distanţă, adică astăzi.

Astfel, pe etichetele produselor alimentare vom începe să căutăm și informații precum: valoarea energetică a produsului şi cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.
De asemenea, în funcție de tipul produselor mai puteți găsi: acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, polioli, amidon, fibre, vitamine şi minerale prezente în cantităţi semnificative (calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu etc.).
În acelaşi timp, există anumite produse alimentare pentru care cerinţa de a furniza declaraţia nutriţională nu este obligatorie. Printre produsele care nu se supun acestei legi avem: produsele neprelucrate care conțin un singur ingredient sau o singură categorie de ingrediente; apa destinată consumului uman, inclusiv în cazul în care singurele ingrediente adăugate sunt dioxidul de carbon și/sau arome; plantele aromatice, condimentele sau amestecuri ale acestora; sarea și înlocuitorii ei; îndulcitorii pentru masă; infuziile de plante și de fructe, ceai, ceai decafeinizat, ceai instant sau solubil sau extract de ceai; oțeturile fermentate și înlocuitorii de oțet; aromele; aditivii alimentari; gelatina; guma de mestecat.

Tex: Cătălina Buzdun-Rafailă

Surse: avocatnet.ro, foodnews.ro