Ce și cum cumpărămVegetarian și vegan

Cum alegem dovleacul pentru plăcintă sau pentru copt

Alegerea unui dovleac bun pentru plăcintă sau pentru a-l coace la cuptor se poate dovedi o sarcină dificilă cu cât în marile magazine și în piețe au apărut bostani de toate mărimile, formele și culorile. SUPER-HRANA.RO vă spune exact ce să cumpărați ca acasă să nu aveți…surprize că ați dat banii pe un dovleac fără gust.

1. Citiți atent etichetele. Este un sfat valabil mai ales în cazul dovlecilor cumpărați din marile magazine, acolo unde bostanii ar trebui, în mod normal, să fie corect etichetați ca ”dovleci plăcintari”. Nu îi confundați cu cei pentru decor, care sunt din soiuri anume selectate ca să fie ”sculptate” și care au un miez lipsit de gust, de cele mai ori.

2. Întrebați. Mai ales dacă sunteți în piață, dar și în supermarket, vă puteți adresa celui care vinde sau personalului din magazin pentru a vă asigura că puneți în sacoșă sau în coș dovleacul cel bun. Se poate întâmpla ca bostanii să se rostogolească din greșeală în grămada sau lădița greșită!

3. Dacă aveți posibilitatea, cumpărați felii de dovleac, nu dovleacul întreg. Veți ridica din sprânceană la acest sfat, însă doar așa puteți vedea miezul, culoarea lui, iar de regulă feliile sunt înfoliate și prezintă o etichetă pe care este scrisă atât greutatea, cât și producătorul și, câteodată, soiul dovleacului. În mod sigur, dacă este astfel ambalat, aveți de-a face cu o bucată de dovleac plăcintar.

4. Alegeți dovlecii sănătoși. Este lesne de înțeles că trebuie să acordați o mare atenția la aspectul cojii dovleacului. Cumpărați-i pe cei care sunt tari, și nu prezintă pete sau lovituri.

5. Verificați codița. Ca și la pepeni, cu cât aceasta este mai verde, cu atât înseamnă că dovleacul este mai proaspăt în sensul că nu a fost cules cu mult timp în urmă.

6. Ciocăniți coaja dovleacului. Când sună a gol, înseamnă că este bine copt.

7. Cumpărați dovleacul de mărimea potrivită. Acest lucru presupune să aveți în minte cum vreți să îl preparați și să evaluați exact ce cantitate vă trebuie. Este păcat să aruncați ce vă rămâne și nu puteți consuma, însă dacă totuși nu puteți folosi tot bostanul, ce rămâne poate fi înfoliat și păstrat la frigider până la următoarea ”incursiune” în lumea rețetelor de toamnă cu dovleac proaspăt!