Ce și cum cumpărămIMPORTANT

Dublul standard, confirmat oficial: Ciocolata Milka, sucul Fanta sau iaurtul Danone, pe lista neagră de la ANPC

Dublu standard, demonstrat de verificările ANPC! Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat acțiuni de verificare în vederea comparării parametrilor declarați prin etichetare în cazul produselor comercializate în România şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene. În urma acestor acțiuni, s-a constatat că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în Vestul Europei.

“Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din România (ANPC), într-o conferinţă de specialitate, potrivit Agerpres.

Produsele la care s-au înregistrat diferențe pe piața din România față de Vestul Europei sunt următoarele: sucul de portocale Freeway – Orangeade, ciocolata Milka – Whole Hazelnuts, budinca Dr. Oetker Pudding Powder Chocolate, iaurtul Danone – Activia Nature, desertul Kinder – Pingui, delicatul Knorr Bază pentru mâncăruri cub de pasăre, sucurile Fanta – Orange și Nestea- Lemon, cafeaua instant Nescafe 3 în 1, D’arbo – gem de căpșuni, batoanele de file de peste marin de Alaska IGLO – 15 Fish Finger.

Astfel, în România sucul Freeway conţine 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%.

De asemenea, la iaurtul Danone în România procentul de calciu este de de 121%, față de 168% în Finlanda şi 148% în Polonia.

La delicatul Knorr, pe piața românească s-a descoperit un conţinut de extract de carne de pasăre de 0,1% în timp ce acelaşi produs comercializat în Franţa, Danemarca şi Cipru prezintă în compoziţie 1% carne de pasăre.