De-a gata

Duelul pâinilor: Cu drojdie sau cu maia, care este mai bună?

Pentru a vă ușura alegerea, pe baza informațiilor acumulate de la specialiști, Super-Hrana.ro vă prezintă care sunt avantajele și dezavantajele celor două tipuri de pâine.

Avantajele pâinii dospite cu maia

Fiind o pâine care se obține din dospirea naturală a unei drojdii rezultate din făină integrală de grâu/secară și apă, pâinea cu maia este mult mai naturală și mai sănătoasă decât pâinea făcută cu aluat dospit de drojdie. Iată care sunt cele mai importante avantaje ale pâinii cu maia:

  • Dospirea lentă a pâinii cu maia favorizează neutralizarea proteinei de gluten, care face ca, consumul acestui tip de pâine să prevină apariția intoleranței la gluten;
  • Conține doar trei ingrediente: făină, apă și sare;
  • Pentru că este o pâine obținută din fermentație naturală, pâinea cu maia poate fi păstrată până la 7-10 zile, fără să se deprecieze calitativ;
  • Pâinea cu maia, datorită bacteriilor benefice dezvoltate în aluat, permite oprirea dezvoltării candidei, responsabilă de o serie întreagă de afecțiuni;
  • Are un indice glicemic de 68, ceea ce face ca, acest tip de produs să fie recomandată pentru consum persoanelor care suferă de diabet;
  • Maiaua neutralizează acidul fitic din cereale, responsabil pentru împiedicarea absorbției mineralelor de către corpul uman;
  • Are un gust mult mai bun, pentru că procesul de fermentare se dezvoltă lent, iar acidul lactic, care dă gustul pâinii se poate dezvolta în voie;
  • Pâinea dospită cu maia ajută la repopularea tractului intestinal cu bacterii bune, îmbunătățind astfel digestia.

Dezavantajele pâinii dospite cu maia

Pâinea cu maia prezintă o serie de dezavantaje care țin mai mult de comoditate și dezavantaje de oridin financiar. Iată câteva dintre aceste dezavantaje:

  • Pâinea cu maia este mai scumpă decât pâinea obișnuită. Dacă un kilogram de pâine obișnuită costă 3-5 lei, pâinea cu maia are un preț ce pleacă de la 10-15 lei kilogramul. În schimb dacă alegi să faci pâine cu maia în casă, cu toate ingredientele necesare, costul este de 6 lei pe kilogram.
  • Pâinea cu maia necesită o perioadă mai lungă de timp pentru dospit, având nevoie de 4 ore minim, până la prima modelare, și alte 8-10 ore de sta la frigider, până la coacere;
  • Nu prea să găsește la toate colțurile, tocmai de aceea, dacă vrei să consumi pâine cu maia ai face bine să te pui pe plămădit și copt pâine în casă.

Avantajele pâinii dospite cu drojdie de bere

Pâinea obținută din fermentarea drojdiei de bere este extrem de căutată și vândută pe piața românească a produselor de panificație. Iată care sunt avantajele acestui tip de pâine:

  • Se găsește ușor pe piață. Fiind extrem de căutată pâinea obținută din dospirea dorjdiei se găsește pe toate drumurile;
  • Nu trebuie să te apuci să frămânți și să coci acasă acest tip de pâine, fiind disponibilă în foarte multe variante, la toate brutăriile care produs pâine și specialități;
  • Dospește mult mai repede, având nevoie de o perioadă de 2-3 ore până la coacere,
  • Este o pâine mult mai ieftină, decât varianta cu maia, o pâine de 300 grame costă 0,80 bani.

Dezavantajele pâinii cu drojdie

Poate una din cele mai importante dezavantaje ale pâinii cu drojdie este legată de faptul că aluatul cu drojdie dospește foarte repede, timpul nefiind suficient pentru neutralizarea proteinei de gluten, ceea ce favorizează apariția unei afecțiuni grave- intoleranța la gluten. Iată care sunt principalele dezavantaje ale pâinii cu drojdie:

  • Odată scoasă din cuptor, pâinea cu drojdie începe să se deprecieze rapid;
  • Poate fi păstrată o perioadă scurtă de timp, de maxim 2 zile, datorită faptului că procesul de alterare se desfășoară foarte rapid;
  • Pâinea din comerț cu drojdie, poate conține până la 22 de ingrediente artificiale, de sinteză, foarte nocive organismului;
  • Are un indice glicemic de 100, ceea ce face ca, acest tip de pâine să fie contraindicată persoanelor care suferă de diabet;
  • Pâinea cu drojdie nu are nici un gust, din cauza faptului că procesul de fermentare se dezvoltă foarte rapid și acidul lactic, cel care este responsabil de gustul pâinii, nu are timp să-și dezvolte toate aromele.
  • Favorizează dezvoltarea candidei.