-

După Piața Berceni, noul șef ANPC a închis și Hala Veche din Piața Obor, cea mai mare piață din Capitală!

O adevărată razie a inspectorilor ANPC în piețele din Capitală. Nu se fac verificări privind atestatele de producător sau proveniența legumelor și fructelor, ci se măsoară temperatura produselor, se verifică gresia spartă și curățenia din vitrine, spre exemplu. După ce ieri, 22 noiembrie, ținta inspectorilor au fost piețele din Sectorul 4, unde au închis Piața Berceni, astăzi a fost închisă pentru nereguli și Piața Obor, cea mai mare piață din București și locul unde își vând produsele un important număr de producători din jurul Capitalei.

Controlul s-a desfășurat astăzi în Halele Centrale Obor – Hala Veche, cum mai e cunoscut spațiul de vânzare, iar verificarea a fost condusă chiar de către noul șef al ANPC, Mihai Culeafă, cel care a preluat recent conducerea Autorității după demiterea lui Claudiu Dolot.

”Pe data de 23.11.2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov, coordonate de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor, una dintre punctele comerciale de referință ale Capitalei. Au fost controlați 26 operatorii economici cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 365.000 lei și 2 avertismente”, se arată în comunicarea ANPC.

De asemenea, ANPC arată că au fost dispuse măsuri complementare, respectiv:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a cantității totale de circa 11,5 tone produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne și produse lactate;
– oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 operatori economici;
– propunerea închiderii unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor.

Comisarii CRPCR București-Ilfov au constatat următoarele deficiențe:
– nerespectarea temperaturii de depozitare și expunere spre vânzare recomandată de producător
– expunerea spre vânzare în afara spațiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne și produse lactate
– utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheață murdară, insule de mucegai etc.)
– comercializarea unor produse alimentare nesigure și a unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
– existența căilor de acces cu gresie spartă, a diferenței de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.

„Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piață la cumpărături și vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem: nici nouă, nici lor. Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activității unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru! Dar mesajul este unul foarte scurt: Faceți curățenie, respectați reglementările în vigoare și, astfel, vă puteți relua activitatea. Alegerea este doar a operatorilor economici. Curățenia în spațiile comerciale, vitrine igienizate și conforme sau depozitarea corectă a mărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepții. Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranță zero față de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

Reprezentanții Pieței Obor au anunțat că rămân deschiși!

”Piața Obor este DESCHISĂ! Pentru cei care încă nu fac diferența între Piața Obor și Halele Obor vă atașăm această imagine edificatoare. Și să nu uităm ce era mai important: Piața Obor este DESCHISĂ. Iar prietenilor noștri din media le sugeram o minimă documentare, mai ales ca au primit kituri media!”, se arată în comunicarea celor de la Piața Obor, piața cea nouă, din fața Halei Vechi.