Hrana ca stil de viațăLa dietăVegetarian și vegan

Florile comestibile: Unii le folosesc pentru decor, alții le servesc la masă. Află ce beneficii îți poate aduce consumul lor

Florile comestibile par să fie o altă găselniță a omului modern, care este tot timpul în căutarea unor variante alternative de hrană sănătoasă. Așa se face că maeștrii cofetari sau diverși chefi recomandă florile ca bază pentru diverse mâncăruri și prăjituri.

Florile au fost incluse în alimentație de-a lungul timpului de aproape toate civilizațiile lumii. Așa se face că, indienii din Asia foloseau petale de trandafir în foarte multe preparate, romanii foloseau viorelele, iar florile de dovlecel umplute încă se întâlnesc în cultura culinară a italienilor și spaniolilor.

Este foarte important ca înainte de a consuma orice tip de floare să vă informați dacă este comestibilă și poate fi utilizată în mâncărurile pe care doriți să le rafinați, folosindu-vă de aroma și savoarea delicată a petalelor.

Un lucru este sigur, florile care se găsesc în florăriile specializate, dar și cele care sunt crescute în grădinile publice nu sunt comestibile, deoarece, pentru a rezista și pentru a face față dăunătorilor, aceste flori sunt stropite cu pesticide, substanțe care pot avea un efect negativ asupra stării de sănătate a celui care le consumă.

Florile sunt alimente naturale, vegetale ce conțin foarte mulți nutrienți valoroși pentru sănătatea noastră. Mai jos, Super-Hrana.ro vă prezintă o selecție de 10 flori pe care le puteți consuma cu încredere, cu condiția ca sursa de unde vă asigurați cantitatea de flori necesară consumului să fie una curată și lipsită de poluare.

Păpădia

Este o plantă care se poate găsi pe toate drumurile, fiind foarte răspândită pe teritoriul României. Floarea de păpădie conține foarte mulți antioxidanți naturali, flavonoide, având o concentrație de patru ori mai mare de beta caroten decât broccoli.

 

Florile au în compoziția lor acid folic, riboflavină, piridoxină, naicin și vitaminele E și C. Florile de păpădie sunt comestibile și au rolul de a stimula stomacul, splina, pancreasul și ajută digestia, datorită conținutului ridicat de flavonoide care conferă culoarea galbenă florii. De asemenea, consumul de flori de păpădie poate contribui la întărirea sistemului imunitar.

Petalele de trandafir

Poate cea mai importantă și cunoscută utilizare alimentară a petalelor de tradafir este transformarea lor în dulceață, sirop sau șerbet. Pentru aceste preparate e nevoie de un anumit soi de trandafir. Petalele sunt bogate în bioflavonoide, antioxidanți, vitamine: A, B, C, D și E și minerale: zinc, fier și calciu. În afară de dulceață, din petalele de trandafir se poate face și ceai care poate fi utilizat pentru tratarea răcelilor, a gripelor, precum și pentru calmarea unor probleme digestive.

Panseluțele

Sunt flori comestibile folosite în special în salate sau pentru decorarea torturilor festive. Ele conțin vitamina A și C, având un gust ușor mentolat. Specialiștii susțin că aceste flori firave pot contribui la întărirea sistemului imunitar.

Iasomia

Florile de iasomie sunt utilizate în special în varianta uscată, pentru ceai, dar pot fi utilizate și la prepararea unor prăjituri. Ceaiul de iasomie este foarte utilizat în medicina chinezească pentru stimularea activității organelor vitale, ficatul, plămânii și rinichii. Florile de iasomie contribuie la buna funcționare a digestiei, tocmai de aceea se recomandă consumul de flori sau ceai de iasomie să se facă după finalizarea unei mese copioase.

Lavanda

Florile de levănțică se pot folosi pentru prăjituri, iar cele uscate pentru ceai. Florile de lavandă conțin vitamina A, calciu și fier.

lavanda

Ceaiul de lavandă are un efect benefic asupra sistemului nervos central, o cană de ceai consumată înainte de culcare asigurând un somn foarte liniștit.

Florile de dovlecel

Acestea apar în primăvară, fiind utilizate în special în bucătăria tradițională italiană și spaniolă. În afara gustului desăvârșit și unic pe care îl conferă florile de dovlecel mâncării, aceste sunt și foarte sănătoase, asigurând buna funcționare a organismului. Florile de dovlecel sunt bogate în calciu, fosfor, potasiu, fier și magneziu. De asemenea, au un conținut foarte bogat în vitamine: A, B1, B2, B3, C și acid folic. Atunci când sunt crude florile de dovlecel sunt sărace în grăsimi saturate și sodiu, având un conținut foarte scăzut de colesterol. Datorită conținutului bogat în calciu și fosfor, florile de dovlecel sunt foarte recomandate a fi consumate de copii și persoanele adulte care suferă de osteoporoză.

Florile de soc

Cunoscute ca și întrebuințare în România, pentru obținerea sucului natural de socată, rețetă care are la bază flori de soc, apă și zahăr sau miere, acestea se pot consuma și ca preparat alimentar. De exemplu flori de soc făcute pane. Dacă se pun la uscat, florile de soc pot fi folosite pentru obținerea unor ceaiuri cu puternic efect laxativ, diuretic și antiinflamator. Florile conţin glicozide, taninuri, sapine, pectine, uleiuri esenţiale,vitamina C şi saruri minerale.

Limba mielului

Este o floare comestibilă pe care bunicile noastre o foloseau pentru a trata diverse afecțiuni. Florile de limba mielului au proprietăți depurative, expectorante și emoliente și îți pot îmbunătăți starea de spirit, deoarece stimuleaza producția unor hormoni responsabili pentru generarea stării de bine.

Mușețelul

Florile de mușețel pot fi folosite în stare proaspătă, dar și uscate pentru că au compuși activi care își pot păstra calitățile timp de un an, dacă sunt uscate și păstrate într-un loc întunecos și uscat. Florile de muşeţel conțin matricarina şi matricina, un mare număr de flavonoizi, glucozide şi, nu în ultimul rând, fitosteroli şi acizi graşi. Uleiul volatil obţinut din florile de muşeţel are un conţinut ridicat de camazulenă şi bisabolol. Datorită acestor compuși mușețelul prezintă o serie întreagă de proprietăți terapeutice, având puternice acțiuni antiinflamatoare, antialergice și antispetice.

Gălbenele

Florile de galbenele au în compoziția lor saponozide, mucilagii, carotenoide (aprox. 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi şi glicoizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (cca. 0,02%), substanţe amare, urme de ulei volatil (sesquiterpene oxigenate), vitamina C, acid malic, săruri minerale și substanţe proteice. Florile de gălbenele pot fi folosite atât pentru uz extren, cât și pentru uz intern, fiind extrem de eficiente în tratarea ulcerului gastric, bolilor de ficat sau diverse inflamații ale colonului.


Sfatul Super-Hrana.ro

Florile comestibile sunt de mici dimesniuni, dar pot avea un impact negativ asupra organismului, mai ales dacă le introduci în alimentația ta pentru prima dată. Super-Hrana.ro vă sfătuiește să introduceți consumul acestor flori, treptat în alimentația voastră pentru a evita manifestarea oricărei reacții alergice sau tulburări ale aparatului digestiv.

 

Foto: kelliesfoodtoglow.com