-În bucătărie

Cum se fac cele mai pufoase găluște. Secrete ca găluștele să nu iasă tari sau să se sfarme

Foto: craftlog.com

Prepararea găluștelor care să iasă pufoase este un test pe care multe gospodine nu îl trec. Rețeta pentru prepararea găluștelor sau a găluștilor, cum li se mai spune, este una simplă, însă sunt câteva secrete care vă ajută să nu obțineți niște ”pietroaie”, ci niște ”pufoșenii” care să vă desăvârșească supa.

Este greu să găsești echilibrul perfect de ingrediente și modalitatea de a le face compacte și pufoase, așa cum ar fi ideal. Dar, cum există pentru fiecare problemă o rezolvare, găluștele pufoase pot deveni o aventură delicioasă nicidecum o provocare în bucătărie.

Gospodinele sunt sfătuite ca după ce pregătesc supa de pui sau de vită și sunt strecurate carnea și legumele, trebuie pregătite găluștele.

Cum repari găluștele care se sfarmă

Compoziția pentru găluște trebuie să nu fie foarte mult lăsată înainte de a o pune în supă, ea trebuie să fie suficient de densă încât să nu curgă. Dacă se întâmplă ca prima gălușcă adăugată în supă să se destrame, ideal este să mai fie adăugată o linguriță griș în compoziție, apoi să mai fie lasă compoziția să stea 1-2 minute.

Foto: delabogdana.wordpress.com

Rețeta pentru găluște pufoase

Rețeta pentru găluște pufoare are trei ingrediente: ouă, griș și sare. Unii mai adaugă ulei și mălai pentru a le da o culoare mai aurie.

Ingredientele necesare pentru găluște pufoase

• 3 ouă
• 300 g griș
• un praf generos sare

Cum se prepară găluștele pufoase

Se scot ouăle din frigider și se lasă până ajung la temperatura camerei.

Se separă ouăle și se bat albușurile spumă până ce se țin de tel, apoi se toarnă gălbenușurile peste albușuri unul cate unul, treptat, urmate de un praf de sare.

Ulterior, se adaugă grișul în ploaie și se amestecă cu grijă, pentru a nu face cocoloașe. Când compoziția este suficient de groasă, se lasă 10 minute să se umfle grișul.

Se udă lingura în supă și se ia din compoziție, care se adaugă în supă ușor – moment în care se formează găluștele.

Procedeul continuă până toate găluștele ajung în supă, apoi se dă supa în clocot, la foc mai mare. Imediat după ce supa și găluștele au clocotit se toarnă o cană de apă rece, răspândită peste toate găluștele.

În final, se adaugă pătrunjelul care va da întregii supe de găluște un gust desăvârșit.

De ce se sfarmă găluștele

Cel mai frecvent, găluștele se sfarmă din cauză că amestecul nu este bine omogenizat. Altă cauză poate fi aceea că ați pus prea multe și ele se lovesc între ele și își pierd forma.

De ce ies găluștele prea tari

Unele gospodine mixează separat albuşurile de gălbenuşuri, în speranţa ca spuma aerată să facă găluştele mai pufoase, dar acest lucru nu este neapărat necesar şi nici nu garantează succesul.

Secretul unor găluște perfecte este adăugarea acelei căni de apă rece care ”sperie” găluștele. Procedeul se numeşte temperare, iar scăderea temperaturii lichidului va face ca găluştele să fie supuse unui proces termic gradual, care le va permite să fiarbă complet şi să absoarbă lichidul, devenind astfel pufoase.

Truc pentru prepararea găluștelor pufoase

E important ca grișul să fie de calitate, să aibă o granulație uniformă și să nu fie foarte fin. De asemenea, este important să lași amestecul 10 minute să se odihnească și să înceapă să se umfle puțin înainte de a face găluștele.

Cât timp se fierb găluștele

Durata de fierbere a găluștelor după ce au fost puse în supă este de aproximativ 10 minute. După acest timp,  se stinge focul și se mai lasă să stea în supa acoperită cu capac. Când sunt gata se ridică la suprafața supei.