-La dietăSpecial

GREUTATEA IDEALĂ – Cum se calculează greutatea corect și care sunt cele mai eficiente diete

GREUTATEA IDEALĂ! Conformaţia este diferită de la o persoană la alta, fiecare metabolism asimilează grăsimi diferit în funcţie de vârstă, sex, înălţime, stilul de viață, exercițiile fizice pe care le efectuează. Dar care e greutatea ideală? Cum o calculăm și, mai important, cum ajungem la ea? SUPER-HRANA.RO vă învață cum să vă calculați corect greutatea și vă ține la curent cu cele mai eficiente diete.

Greutatea sănătoasă se poate calcula folosind calculatoare de indice de masă corporală, măsurând circumferința abdomenului sau utilizând raportul talie-șold, metode pe care le puteți folosi cu ușurință acasă. 

Ce e greutatea ideală?

Greutatea ideală, exprimată prin indicele de masă corporală IMC, care ia în considerare înălțimea și masa corporală totală, corespunde unei valori de 21,5 kg/m2 – la jumătatea  intervalului de normoponderalitate (18,5 – 24,9 kg/m2).

Un parametru important de urmărit pentru sănătate este circumferința abdominală, considerată ca valoare ideală jumătate din înălțimea persoanei respective: pentru femei, sub 88 cm, iar pentru bărbați, sub 100 cm.

O evaluare detaliată a compoziției corporale se realizează cu ajutorul cântarului cu bioimpedanță, care identifică masa de grăsime, masa musculară, masa osoasă și apa” declară Dr. Stancu Cristina, medic primar Endocrinologie, Consiliere de Nutriție, Medicover.

Indicele de masă corporală se calculează ușor, dar poate da erori

În cazul în care indicele de masă corporală este mai mic de 18,5 vă încadraţi în categoria subponderali, în cazul în care indicele este între 19-24,9 atunci deţineţi greutatea ideală pentru înălţimea dumneavoastră.

Atunci când indicele de masă corporală se află între 25-29,9 vă încadraţi în categoria persoanelor care au exces de greutate- supraponderale, iar dacă indicele depăşeşte 30 sunteţi încadraţi în rândul persoanelor care deja suferă de obezitate.

Calculatoarele de IMC standard vă calculează greutatea în funcţie de înălţime, sex și vârstă. Problema cu aceste calculatoare de masă corporală este că, bazându-se pe niște factori extrem de simpli, pot să dea greș. De exemplu, la un sportiv olimpic IMC poate fi același cu al unui supraponderal, deoarece indicele de masă corporală nu ia în considerare densitatea osoasă, forma corpului sau nivelul de acumulare al grăsimilor.

Potrivit unei idei răspândite cu mult timp în urmă, ar trebui să cântăriţi cu zece kilograme mai puţin faţă de numărul de centimetri trecut peste un metru din înălţime (de exemplu: 1,70= 60 kilograme). În realitate, acest calcul nu este corect, trebuie să ţineţi cont şi de alte aspecte cum ar fi constituţia, vârsta, sexul, stilul de viață.

Raportul talie – șold este util și pentru a afla riscul de apariție a diabetului

Raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor se realizează dimineța, pe nemâncate, măsurând talia și coapsele în momentul când ați expirat. Împărțiți circumferinta taliei la cea a șoldurilor și, în funcție de rezultat,  se poate stabili și riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau diabet.

Astfel, la femei:

  • raportul talie-șold mai mic de 0.80 este forma de pară și riscul este mic;
  • raportul de 0.85 este forma corpului de avocado, cu risc moderat de boli;
  • raportul peste 0.85 este forma corpului măr, cu risc crescut de apariție a bolilor grave de inimă și diabet.

La bărbați:

  • raportul de 0.95 este forma de pară cu risc mic de apariție a bolilor menționate;
  • raportul între 0.96-1 este forma de avocado cu risc moderat;
  • raportul peste 1 este forma de măr cu risc mare de apariție a bolilo cardiovasculare și diabet.

Indicele talie-șold este un predictor mai bun al grăsimii decât indicele de masă corporală sau circumferința abdominală, iar pe deasupra este util în prevenirea afecțiunilor cardio-metabolice. Desigur, nici acesta nu este perfect pentru că nu ne spune nimic despre constituția unei persoane (de exemplu, o constituție atletică cu un abdomen lucrat ar putea avea o valoare falsă).

Circumferința abdomenului ne previne asupra bolilor coronariene

Măsurătorile abdomenului pot arăta un abdomen gras, indice al riscului de boli coronariene și chiar accident vascular cerebral. Astfel, dacă sunteți femeie și aveți o talie mai groasă de 90 cm și un IMC între 25-29, intrați în categoria supraponderală, cu riscuri moderate de boli coronariene. Dacă talia trece de 100, iar IMC este peste 30 intrați în categoria obezitate, cu riscuri mari de apariție a bolilor de inimă și nu numai.

La bărbați, dacă talia trece de 100, iar IMC este între 25-29, aceștia intră la supraponderali, iar riscul e moderat. Dacă talia trece de 110, iar indicele sare de 30, vor intra la categoria obezitate, cu riscuri mari de îmbolnăvire.

Cum ajungem la greutatea ideală – cele mai eficiente diete

Funcționarea optimă a organismului nostru se bazează pe balanța energetică între aportul și consumul de calorii. Pentru a ajunge la o scădere sănătoasă în greutate, se dezechilibrează această balanță energetică prin scăderea aportului alimentar și/sau creșterea consumului de calorii prin exercițiu fizic.

Cea mai folosită și cu cele mai bune rezultate este dieta care restricționează carbohidrații, mai ales cei care se găsesc în dulciuri concentrate și făinoase rafinate (paste, pâine) și crește consumul de proteine slabe (pește, pasăre), grăsimi nesaturate (avocado, nuci, migdale, ulei de măsline) și legume. Deci, tăiați carbohidrații, măncați grăsimi sănătoase și evitați „ronțăitul” între mesele principale pentru a preveni obezitatea și diabetul zaharat!” conchide Dr. Stancu Cristina, medic primar Endocrinologie, Consiliere de Nutriție, Medicover.

Citește și Bucătăria vegană- între beneficii și tendințe

 

Text: Camelia Diaconu