-HorecaREDESCHIDEȚI HORECA!

HORECA A PROTESTAT: ”Pandemia ne-a băgat în izolare, voi ne băgați în faliment!”

Angajații din industria ospitalității din mai multe orașe din țară au închis locațiile și au ieșit în fața unităților de lucru! Timp de o oră, HORECA a protestat față de situația actuală a sectorului, cerând redeschiderea restaurantelor în interior. FOOD-RETAIL.RO a fost alături de protestari și vă oferim informații exclusive despre acțiunea de astăzi!

Întreruperea programului a fost anunțată anterior de Organizația Patronală HORA. Astfel, în intervalul orar 17.00-18.00, mai mulți angajați și reprezentanți ai industriei ospitalității au ieșit cu pancarte pentru a-și arăta nemulțumirile și pentru a trage un semnal de alarmă. Una din lozincile pe care HORA le-a propus angajaţilor din domeniu pentru a transmite Guvernului mesajul este: “Aţi distrus industria pentru o iluzie!”.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a declarat că Guvernul poartă responsabilitatea răspândirii virusului Covid-19, prin prelungirea interdicţiei funcţionării restaurantelor la interior, întrucât clienţii recurg în a alege soluţii alternative reglementărilor, potrivit agerpres.ro. Daniel Mischie, a mai menţionat că iluzia la care mesajul face referire este faptul că turismul nu a răspândit coronavirusul.

“Iluzia este că turismul este principalul factor de răspândire a covidului. Oamenii care lucrează în turism – dacă vă uitaţi la mare – nu există focar între ospătar, bucătar, taximetrişti, cameriste. Deci virusul nu provine de la mare (din turismul de pe litoral, n.r.). Evident că poate proveni din transport, din supermarketuri la fel de mult ca şi din turism. Deci suntem o industrie ca toate celelalte. Cele mai mari focare de fapt sunt în instituţiile de stat locale sau în administraţia locală sau centrală, în spitale, acolo sunt focarele de infecţie. Nu cred că aţi auzit vreun restaurant sau vreun hotel care să fie complet închis şi 80% din angajaţi bolnavi de Covid. Dar (virusul, n.r.) există în această industrie la fel ca în industria siderurgică şi aşa mai departe, nu suntem o industrie nemaipomenită. Deci asta e iluzia şi asta încearcă Guvernul să vândă, că industria turismului ar putea fi cea care propagă acest covid. Fals, complet fals! Interzicerea funcţionării: atunci practic Guvernul poartă responsabilitatea, că orice interdicţie – dacă vă duceţi la prohibiţie – a făcut de fapt ca alte lucruri se evolueze pe lângă”, a explicat Daniel Mischie.

Preşedintele HORA a mai precizat că Guvernul ar trebui să acorde despăgubiri financiare domeniului HoReCa, în cazul în care nu permite redeschiderea restaurantelor. Daniel Mischie a comentat astfel lozinca propusă participanţilor la protest care transmite mesajul: “Domnule Cîţu, vă jucaţi cu focul fără să ştiţi să gătiţi!”

“Noi astăzi avem nevoie de fluxuri financiare în industrie, suntem în impas cu primirea celor 41,5%, practic suportul pentru salarii, astăzi nu există. Înţelegem că a fost făcută rectificarea bugetară, dar să nu uităm că noi suntem o industrie care nu avem încasări, am plătit aceste sume la bugetul statului, le-am aşteptat înapoi şi ele nu vin. În acelaşi timp, noi nu avem fluxuri financiare în industrie, atât granturi europene, cât şi de la stat. Deci industria trebuie cumva despăgubită pentru acest lucru, prin granturile europene sau, evident, prin suport din partea statului. Noi ne facem datoria, avem investiţii, avem angajaţi, angajaţii vin la muncă, dar nu ne lasă să funcţionăm. Cumva trebuie să ne despăgubească pentru lucrul acesta. Nu vi se pare firesc, dacă eu am investit milioane în restaurantul ăsta, să pot să funcţionez? Iar dacă nu mă lasă să funcţionez şi vrea să rezolve problema sanitară, pe mine trebuie să mă despăgubească, aşa e normal”, a conchis preşedintele HORA.

Organizaţia Patronală a Restaurantelor şi Hotelurilor din România (HORA) a prezentat, la conferinţa de presă astăzi, miercuri – 19 august, un tabel dintr-o bază de date a Uniunii Europene, potrivit căruia în 29 de ţări europene restaurantele la interior au fost redeschise, în timp ce în România sunt în continuare închise.

La rândul său, Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei Pentru Turism – organizaţie care reuneşte patronatele din domeniul turistic a declarat că teoria conform căreia prelungirea închiderii restaurantelor protejează împotriva răspândirii coronavirusului este o iluzie.

“Iluzia este că nedeschizând interioarele restaurantelor suntem în siguranţă, că ne protejăm de covid. Noi credem că asta e o iluzie, că nu aici e cauza principală. Nu ştiu dacă lumea întreabă foarte deschis ce se întâmplă la biserici, ce se întâmplă la transportul public, ce se întâmplă la transportul de navetişti. Iluzia este că totul vine din HoReCa”, a comentat Dragoş Anastasiu.

În conferinţa de presă de miercuri, reprezentantul Alianţei Pentru Turism a subliniat că turiştii de pe litoral se înghesuie pe terase din cauza reglementărilor guvernamentale care ţin restaurantele închise.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Alianţei Pentru Turism a apreciat că deschiderea restaurantelor la interior nu este un act imprudent.