Afaceri mari și mici

Incendiu în ferma de unde au ajuns în supermarketuri ouă cu Salmonella!

Incendiu în exploatația fermierului de la care, în urmă cu o săptămână, au ajuns într-un lanț de supermarketuri ouă cu Salmonella. În noapte de 10 spre 11 iulie, un autotren încărcat cu zece tone de paie a fost făcut scrum. Incendiul a izbucnit la o fermă de păsări din comuna Banca, județul Vaslui, când șoferul autotrenului a intrat în curtea fermei și, din neatenție, a agățat două fire electrice de pe un stâlp, care au căzut peste remorcă, s-a produs un scurtcircuit, iar paiele uscate s-au aprins instantaneu.

Citiți și: Alertă alimentară: Ouă cu Salmonella depistate într-un mare lanț de supermarketuri!

Incidentul, care a avut loc în curtea societății Vanbet, care aparține omului de afaceri Fănel Bogos, a fost cauzat de deteriorarea unor conductori electrici ai TIR-ului. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, exista riscul ca flăcările să se extindă și la halele unde se cresc păsările.

Pompierii bârlădeni au reușit cu greu, timp de peste două ore, să limiteze dezastrul care se anunța. În urma incendiului, a ars complet TIR-ul, cu tot cu încărcătură, pompieri reușind să salveze șase hale de producție pentru creșterea puilor.

„Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și un echipaj specializat pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un autotren încărcat cu paie, autovehicul aflat în curtea unei societăți comerciale din localitatea Banca Sat, comuna Banca. La sosirea echipajului de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul autotrenului și al capului tractor , existând pericolul de extindere la o moară de cereale și la la câteva hale. S-a acționat pe două sectoare, primul, pentru lichidarea incendiului, iar cel de-al doilea, pentru protecția bunurilor imobile din jur. Au ars aproximativ zece tone paie, autotrenul și capul tractor. Nu au fost victime. Au fost salvate șase hale pentru creșterea păsărilor și o moară de cereale. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost deteriorarea unor conductori electrici, urmare a unei acțiuni mecanice”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, potrivit vremeanoua.ro.

Acesta este cel de-al patrulea incendiu care afectează fermele lui Fănel Bogos. În urmă cu cinci ani, un depozit de furaje de la ferma pe care afaceristul o deține în localitatea Rebricea a fost mistuit de flăcări într-un incendiu devastator. Doi ani mai târziu, în 2017, un alt incendiu a afectat abatorul de păsări de la Sălcioara. Flăcările au distrus atunci doar acoperișul clădirii în care se aflau birourile administrative. Pe 2 ianuarie 2019, patronul societății Vanbet a primit cea mai grea lovitură, după ce flăcările i-au făcut scrum o hală a abatorului de pui de la Sălcioara, de aproximativ 5.000 mp,  instalațiile și echipamentele specifice, dar și circa 200 tone de carne.