Hrana pe secțiuniTradițional

Lașcă: tăiței de casă hunedoreni, făcuți din coca frământată chiar de patronii fabricii

”Lașcă” de pe Valea Mureșului, ”locse” din zona Pădurenilor, ”lășcuțe” din Țara Moților, sunt denumirile pe care le poartă tăițeii de casă, în funcție de zona de unde provin. În județul Hunedoara, lașca face parte din meniul tradițional al evenimentelor de familie, sub numele de ”supă de lașcă”, de asemenea fiind nelipsită de la mesele de duminică sau în zilele de sărbătoare.

Pornind tocmai de la faptul că ”lașca” este nelipsită de la mesele hunedorenilor, Georgeta Rotariu, împreună cu soțul ei, au luat hotărârea să aducă acest produs pe mesele tuturor românilor, respectând întocmai rețeta pe care a moștenit-o de la bunica ei. Rețeta pe care familia Rotariu o folosește pentru a face lașcă are o vechime de peste 135 ani.

Totul se face manual

Pentru obținerea tăițeilor, familia Rotariu folosește doar planșete pentru frământarea aluatului, druga (sucitorul n.r.) pentru întinderea aluatului și o mașină manuală de tăiat lașca. Totul se face manual, de la frământat aluatul și până la tăierea și ambalarea tăițeilor de casă.

„Lașca se produce într-o bucătărie în care se pregătesc ingredientele pentru etapa de pregătire a aluatului. Acesta se face pe o planșetă, se pune făina, ouăle pregătite în prealabil și se adaugă un praf de sare. Aluatul se frământă manual, o perioadă de timp care poate să difere în funcție de mai mulți factori. Din experiența pe care am acumulat-o de-a lungul timpului reușesc să-mi dau seama când aluatul a fost frământat suficient. După frământare aluatul este mutat într-o altă încăpere în care se trece la operațiunea de întindere. După întindere, se taie fâșii, după care se pune la preuscare, pe niște rudițe de lemn. După preuscarea fâșiilor de aluat, acestea se introduc în mașina de tăiat tăiței. Mașina de tăiat este o unealtă veche, de prin 1930, ce se acționează manual și se găsește la noi în casă încă de pe vremea bunicii mele. După operațiunea de tăiere, tăițeii se întind din nou pe planșete și sunt lăsați la uscat. Uscarea se realizează în mod natural”, a explicat  pentru Super-Hrana.ro Georgeta Rotariu, care este procedeul de obținere a tăițeilor de casă.

12207434_1069320913118373_2097571325_o

 

6 luni termen de valabilitate

Dacă vă raportați la termenul de valabilitatea al pastelor din comerț, putem spune că lașca hunedorencei poate fi ținută o perioadă destul de scurtă la raft, asta datorită faptului că are un conținut bogat de ou.

”Inițial am oferit un termen de valabilitate de 6 luni. Produsul este pregătit și dus la laborator, pentru a se stabili care este perioada optimă în care poate fi păstrat. Acum avem un alt lot la laborator și în februarie se face un an de când l-am dus, pentru a vedea dacă lașca poate fi păstrată în condiții de siguranță alimentară, timp de un an. Așteptăm rezultatele pentru a vedea dacă este posibil să consumăm lașca într-o perioadă de un an, din momentul în care a fost fabricată și ambalată”, a adăugat micul producător de tăiței de casă.

Tăițeii își păstrează forma și culoarea după fierbere

”Buna Romanița” încearcă să aducă pe mesele românilor două variante de lașcă: una cu fire subțiri de aluat și alta cu fire ceva mai groase numai bune de înlocuit pastele din comerț.

”După fierbere, produsul își păstrează forma și culoarea inițială, nu se albește, nu se rupe, rămâne exact așa cum l-ai pus la fiert. Pentru că aluatul se frământă manual și este făcut din ingrediente naturale, tăițeii nu se lipesc de fundul oalei, ceea ce înseamnă că oul, care este în procent de vreo 46%, ajută tăițeii să își păstreze forma, coca se leagă foarte bine. Timpul de fierbere al tăițeilor depinde de tipul pe care l-ai achiziționat. Noi avem două sortimente, tăițeii mai groși și cei subțiri, cei subțiri fierb în 2-3 minute, după ce clocotește apa, cei mai groși fierb în 4-6 minute”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Georgeta Rotariu.

”Lașca de la Buna Romanița”, poate fi achiziționată momentan, de la magazinele locale din județul Hunedoara, iar prețul pentru o cutie de tăiței de casă, de 200 grame, ajunge la 7 lei.

Lașca, o moștenire de familie

Produsul cu care familia Rotariu a intrat în acest an pe piață este o moștenire de familie, o rețetă ce s-a transmis din generație în generație.

„Ne dorim să aducem pe mesele românilor un produs foarte popular din zona noastră, se numește lașcă. Așa sunt numiți la noi în zonă tăițeii de casă pe care îi cunoaște toată lumăea, sau tocmăgei, cum li se spune în zona Moldovei. Acest produs este foarte important pentru noi, întrucât se face la noi în casă încă de pe vremea bunicii mele. Tăițeii au fost făcuți în primă fază de bunica mea, au fost plămădiți de mama mea și acum eu duc mai departe această rețetă și încerc să o aduc pe mesele tuturor românilor. Ne-am gândit că dacă este atât de căutat la noi în zonă și nu lipsește de pe mesele festive, am zis că ar fi bine să-l facem cunoscut în toată țara și toți cei care nu au timp să-l facă în casă, să-l poată cumpăra ”de-a gata” direct din magazin”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Georgeta Rotariu, cea care face tăiței de casă în micuța fabrică din comuna Șoimuș, județul Hunedoara.

Produc 300-400 cutii de tăiței lunar

Lașca pe care Georgeta Rotariu o plămădește cu drag pentru orășeni, se face în cantități mici, deoarece ingredientul principal, oul este asigurat de găinile crescute în propria gospodărie.

12218822_1069320923118372_61005346_o

 

„Am început să fac tăiței pentru cei care doresc să cumpere un produs tradițional, în urmă cu un an, când am început să punem la punct caietul de sarcini. Am fost sprijiniți de Direcția Agricolă a județului Hunedoara în procesul de atestare al produsului. În luna decembrie am primit atestatul de produs tradițional, dar nu am avut curajul să ieșim cu el pe piață, întrucât spațiul în care facem tăițeii nu primise autorizație din partea Direcției Sanitar-Veterinare. Am început să lucrăm pentru piață începând cu luna februarie a acestui an, iar în luna mai am început să comercializăm produsul în magazinele din județul Hunedoara. Producția este mică, pentru că suntem dependenți de ouăle pe care le fac găinile noaste, astfel că, lunar facem în jur de 300-400 de cutii de tăiței a câte 200 grame fiecare”, ne-a explicat producătoarea.

10 ouă la un kilogram de făină

În timp ce pastele care se găsesc în comerț sunt făcute din făină de grâu dur, Georgeta face lașca din făină superioară de grâu comun, adăugând ouă în loc de apă sau alți aditivi, amelioratori și coloranți.

„Nu știu dacă pot spune că am o fabricuță, avem doi lucrători, eu și soțul meu. Este o afacere de familie deocamdată. Ne-am dori să ne extindem și să producem mai mult, dar totul se face treptat și principalul factor restrictiv este materia primă. Ingredientul principal pe care îl folosim pentru a face lașcă este oul, care provine de la găinile pe care noi le creștem special pentru această activitate. Avem 100 de găini comune, care ne dau ouăle de care avem nevoie pentru tăiței. Rețeta pe care o folosim pentru a produce lașcă este compusă din: făină albă de grâu superioară, ou (46%) și puțină sare. Atunci când frământăm, la un kilogram de făină punem 10 ouă”, ne-a vorbit hunedoreanca despre rețeta pe care o folosește pentru a face tăiței de casă.

Comentariile sunt închise.