-Legislație

LEGE ADOPTATĂ: Margarina, supele la plic sau chipsurile – alimente interzise de la 1 aprilie 2021!

Produse alimentare care nu se mai pot comercializa din cauza conținutului lor ridicat de acizi trans, periculoși pentru sănătate. Pe lista produselor ce vor fi interzise intră margarina, popcornul pentru microunde, supele la plic și chipsurile. Actul normativ a fost aprobat de către Parlamentul României ieri, 28 iulie, iar aceste prevederi fac și obiectul unui Regulamentului 2019/649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală (textul Regulamentului – AICI)

Deputaţii au adoptat, marţi, 28 iulie, proiectul de lege USR privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Proiectul urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis, potrivit libertatea.ro.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener, iar prevederile sale ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021. Actul normativ se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

Iniţiatorul legii atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri.

”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, susține senatorul USR.

Operatorii economici din sectorul alimentar ar avea, astfel, obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut.

De asemenea, prevederile se aplică şi produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

Actul normativ arată că: ”prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.