Ce și cum cumpărăm

Provizii de mâncare: Lista cu cele mai vândute alimente în criza COVID-19!

Epidemia de coronavirus a schimbat modul în care românii își cumpără mâncarea. Dacă până acum aprovizionarea însemna achiziția alimentelor care să ajungă pentru câteva zile, imediat după ce medicii au confirmat primele cazuri de COVID-19 în România, în coșurile de cumpărături au început să aibă prioritate alimentele de bază cu termen mai lung de valabilitate.

RetailZoom a publicat un raport al vânzărilor în retail-ul modern. Studiul, în această primă parte, a luat în calcul evoluția vânzărilor valorice (în lei) în săptămâna 9 (24.02-1.03) versus media primelor 8 săptămâni din 2020.

Astfel, în perioada indicată, vânzările pentru produsele alimentare a crescut, per total, cu 18,5%: la ulei și margarină, vânzările au crescut cu 71%, la produsele de băcănie cu 43%, iar pentru mâncarea gătită preambalată, creșterea a fost de 42%.

Alimentele care au avut creșteri peste 100% au fost:

  • conservele de carne: 327%
  • făină: 186%
  • orez: 181%
  • mălai: 172%
  • drojdie: 117%
  • mâncare la conservă: 103%

Alimentele care au avut creșteri peste 50%

  • paste: 99%
  • conserve de pește: 3%
  • griș: 93%
  • halva: 89%
  • pate: 84%
  • ulei: 80%
  • legume conservate: 69%
  • zahăr: 60%
  • pastă de tomate: 59%

Studiul a analizat vânzările din peste 3.000 de magazine din comerțul modern. Analiza RetailZoom este anunțată să continue și pe perioada următoare, adică pe evoluția achiziție de alimente în luna martie.