AutenticCe și cum cumpărămHrana ca stil de viațăHrana pe secțiuniLa dietă

Manuka – mierea care vindecă rănile și infecțiile sau mierea neagră se găsește și în România. Vezi cât costă

Mierea Manuka sau mierea neagră este recunoscută pe plan internațional ca fiind singura miere „medicament”. Specialiștii au demonstrat că acest sortiment, produs exclusiv în Noua Zeelandă și Australia, importat din fericire și în România are efecte antibacteriene, fiind capabil să vindece rănile și infecțiile.

Așa arată arborele de Manuka din polenizarea căruia se obține mierea-medicament
Așa arată arborele de Manuka din polenizarea căruia se obține mierea-medicament

 

Mierea este utilizată de sute de ani în tratarea diferitelor afecțiuni precum: răceală, gripă, inflamația amigdalelor, pentru tratarea și vindecarea rănilor deschise. De-a lungul timpului au fost efectuate nenumărate studii pentru a demonstra care este aria de acțiune a mierii, dacă poate fi ea considerată un veritabil medicament sau trebuie folosită doar ca tratament alternativ sau complementar.

Studiile efectuate nu au reușit să dezvăluie întreaga arie de acțiune a mierii obișnuite, tocmai de aceea cercetătorii efectuează și astăzi numeroase teste pentru a demonstra efectul benefic pe care îl are miere în tratarea unei game diversificate de boli. Cu o singură excepție, mierea Manuka, din Noua Zeelandă și Australia.

Se obține în Noua Zeelandă și Australia

Mierea de Manuka este o miere monofloră, unică în lume, ce poate fi obținută doar în Noua Zeelandă și Australia, deoarece este produsă de albine din polenul și nectarul pe care îl extrag din florile arborelui Manuka.

Mierea Manuka e produsă doar în Noua Zeelandă și Australia
Mierea Manuka e produsă doar în Noua Zeelandă și Australia

 

Acesta este un arbust din familia Myrtacee și crește doar în climatul specific acestor două țări. Cu toate că arborele este larg raspândit în cele două țări, studiile efectuate au demonstrat faptul că beneficiile pentru sănătate și proprietățile antibateriene ale mierii de Manuka se pot obține doar din valorificarea florilor unor anumiți arbori. Tocmai de aceea acest tip de miere este testat, selectat și vândut în funcție de nivelul său de activitate antibacteriană, sub numele de Miere Manuka MGO activă.

Puternic efect antibacterian

Mierea Manuka este cunoscută și cumpărată în întreaga lume pentru activitatea sa antibacteriană testată de diverse laboratoare, are atestă faptul că mierea obținută din florile arborelui de Manuka are o activitate antibacterană mult mai puternică decât a oricărei varietăți de miere, fiind recomandată pentru tratarea rănilor cauzate de arsuri, sau pur și simplu pentru o vindecarea mai rapidă a unei operații recent efectuate.

Singura miere cu statut oficial de miere medicament

De-a lungul timpului au curs tone de cerneală pentru a demonstra efectul antibacterian și antibiotic al mierii, dar toate studiile au ajuns la o singură concluzie, mierea prezintă o puternică activitatea antibacteriană, dar care variază foarte mult în funcție de tipul acesteia.
Totuși cercetătorii australieni au reușit să demonstreze faptul că mierea Manuka MGO este cea mai eficientă dintre toate tipurile de miere care se fac în întreaga lume. De altfel, în urma testelor efectuate și recunoscute la nivel internațional, mierea Manuka este singura din lume care a primit statutul oficial de miere medicament.

Miere neagră cu efect antibacterian

Cu cât mierea este mai neagră cu atât efectul antibacterian este mai pronunțat. MGO reprezintă concentrația de metil-glioxal din miere. Cu cât acest MGO este mai mare cu atât mierea are un efect antibacterian și antiseptic mai puternic.

Pe piață, mierea Manuka se vinde, în concentrații diferite de metil-glioxal: MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+. Cu cât concentrația de MGO este mai ridicată cu atât mierea este mai scumpă. Acest metil-glioxal nu este altceva decât un puternic antibiotic natural.

Vindecă rănile și infecțiile

În Noua Zeelandă, toți oamenii știu că mierea Manuka MGO este un tratament eficient pentru vindecarea rănilor și infecțiilor. Dar această miere se poate utiliza și pentru tratarea răcelii și gripei. Consumul regulat de miere Manuka contribuie la creșterea imunității organismului. Chiar dacă gustul ei este puțin diferit de cel al mierii obișnuite, totuși mierea Manuka este dulce, ceea ce o face ușor de administrat copiilor.

Folosită pentru uz intern și extern

Mierea Manuka poate fi folosită pentru uz intern, fiind benefică pentru tratarea următoarelor afecțiuni: răceli, dureri de gât, diverse probleme ale sistemului digestiv, colon iritabil, arsuri stomacale sau diverse probleme cu gingiile.

Un sortiment de miere Manuka din Noua Zeelandă
Un sortiment de miere Manuka din Noua Zeelandă

 

Pentru uz extern, specialiștii recomandă utilizarea mierii Manuka pentru: răni, arsuri, infecții, eczeme, acnee, dermatite, înțepături de insecte și albine, erupții cutanate sau ciuperci ale unghiilor.

Aproape 200 de lei borcanul

Prețul pentru un borcan de miere Manuka cu un conținut de MGO de 250+ se vinde în Statele Unite ale Americii cu 30 de dolari. Deși prețul este extrem de piperat, cumpărători sunt, iar stocurile magazinelor de specialitate din SUA se epuizează imediat.

În România sunt mai multe companii care importă acest tip de miere, iar prețul pleacă de la 195 lei pentru un borcan de 500 grame de miere Manuka MGO 250+. Sortimentul este disponibil, în special, în magazinele naturiste.

 

foto: prevention.com, steadyhealth.com, amanymaximous.com, nutritionwarehouse.com.au