AutenticHrana ca stil de viațăSpecial

Merele zemoase de septembrie, prunele și piersicile târzii ne aduc aminte de copilărie și îndulcesc gustul de toamnă

Merele zemoase culese în luna septembrie și numai bune de pregătit pentru iarnă, prunele și piersicile târzii ne aduc aminte de copilărie, mai exact de ultimele săptămâni ale vacanței mari, înainte de începerea școlii. Sunt fructele care an de an dau gustul toamnei, iar unul dintre cei care ne alimentează acest sentiment este pomicultorul Nicolae Stan, care ne aduce bunătățile de toamnă din județul Dâmbovița direct pe taraba sa din piața Obor, din Capitală.

Nicolae Stan se trage dintr-o familie de pomicultori. Încă de când abia începea să meargă în picioare, bunicul său îl lua la livadă pentru a-l învăța cele mai ascunse secrete. De la acesta, Nicolae a moștenit o livadă de 2,5 hectare în comuna Cândești-Vale, județul Dâmbovița.

”Într-o livadă ce se întinde pe două hectare și jumătate cultivăm mere, pere, prune și piersici. Livada este moștenită de la bunicul meu. El a fost cel care m-a învățat cum să am grijă de livadă și cum să îngrijesc pomii în așa fel încât, la sfârșitul sezonului, să am o producție bogată”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Nicolae Stan, din Cândești-Vale, județul Dâmbovița.

Merele românești sunt mai puțin chimizate

Mărul este o specie de arbori foarte sensibilă la atacul bolilor și dăunătorilor, tocmai de aceea este stropit destul de mult. Din păcate, pomiculturii români nu au bani să investească în tratamente.

”Merele românești nu sunt la fel de tratate ca cele aduse din import. Noi producem puțin și calitativ. Merele noastre au un gust deosebit. Asta și pentru că încă mai avem în livadă arbori bătrâni de 30-40 ani vechime. Îngrijiți corespunzător acești copaci încă dau producții foarte bune, iar merele sunt foarte gustoase”, se mândrește tânărul, cu copaci care au fost plantați chiar de bunicul său.

Cel mai dulce soi de mere românești, Voinești

Deși în livadă are mai multe soiuri, acum pe taraba lui Nicolae găsiți mere din soiul Voinești. Acestea se coc mai devreme, pe când celelalte vor ajunge la vânzare, la sfârșitul lunii octombrie.

”Acum la tarabă, vindem mere din soiul Voinești, un soi de mere autohton care se coace la sfârșitul verii. Acesta e considerat a fi cel mai dulce dintre toate soiurile de mere românești. Fructe ating o greutate de 180-190 grame. Coaja este potrivit de groasă, netedă, uşor uleioasă, cu puncte de culoare roşu aprins dispuse uniform pe suprafața mărului. Pulpa este suculentă, dulce, uşor acidulată şi aromată. Este un soi de mere care se pretează foarte bine la consumul în stare proaspătă, fiind gustos și dacă se coace în cuptor cu miere, scorțișoară și nuci prăjite”, ne-a spus tânărul dâmbovițean.

Un kilogram de mere Voinești costă la taraba lui Nicolae 3 lei.

Merele se păstrează pentru iarnă în beci, la umezeală

Mărul este unul dintre cele mai rezistente fructe, ce poate fi păstrat o iarnă întreagă dacă știi să-i alegi bine locul în care îl lași la păstrare.

Mere Voinești
Mere Voinești

 

”Dacă vrei să ai merele pentru iarnă, atunci cantitatea pe care o cumperi trebuie să o depozitezi în lădițe de lemn. Noi culegem merele din copac, le așezăm în lădițe, fără să le spălăm și să le rupem codițele, având grijă să nu le îndesăm. Nu avem un spațiu special amenajat pentru depozitarea lor, dar le ținem în beci, făcut din pereți din piatră și care a fost dat cu var, încă din vară. Este important ca merele să fie păstrate în spații răcoroase, cu umiditate relativă. Dacă nu au umezeală suficientă merele se stafidesc”, ne-a vorbit pomicultorul, despre locul în care păstrează merele în timpul sezonului rece.

Prunele din soiul Ana Spath bune pentru gem

Prunele sunt mai puțin pretențioase la boli și dăunători și au o rezistență mai mare la condițiile meteo.

Prune Ana Spath
Prune Ana Spath

 

”Avem mai multe soiuri de prune care au destinații diferite, acum la tarabă avem soiul Ana Spath, un soi de prun viguros, cu fructe de mărime mijlocie, de formă sferică, ușor alungită, cu pulpa galben-verzuie, suculentă și care se desprinde ușor de sâmbure. Acest soi se pretează foarte bine la gem sau dulceață pentru că pulpa este foarte cărnoasă, mai dulce și nu conține atât de multă apă ca celelalte soiuri de prun. Prunele pentru compot trebuie să fie mai micuțe și puțin mai ferme, decât cele pentru dulceață”, ne-a explicat Nicolae, care vinde kilogramul cu 2,5 lei.

Piersica de toamnă mai dulce decât cea timpurie

Cei care cultivă piersici târzii, de toamnă, sunt din ce în ce mai puțini, asta și din cauza faptului că piersicii din soiurile cu coacere târzie produc mai puțin decât cei care se coc în mijlocul verii.

Piersici de toamnă
Piersici de toamnă

 

”În livada noastră avem și soiuri de piersici care se coc în vară, dar avem și din cele mai târzii, care se coc la începutul toamnei. Acestea sunt indicate mai mult pentru consumul în stare proaspătă, sau pentru a face compot. Acest soi de piersic de toamnă face fructe de dimensiuni mari, foarte gustoase, mult mai dulci decât cele de vară, mult mai aromate și cu o pulpă foarte suculentă, care se desprinde ușor de sâmbure. Acest soi de piersic de toamnă este foarte bun și pentru a face suc”, ne-a spus pomicultorul, la taraba căruia kilogramul de piersici costă 3 lei.

Stropirile sunt limitate la maxim

Tema oricărui cumpărător de fructe proaspete este prezența reziduului de pesticide. Tânărul pomicultor dâmbovițean ne-a mărturisit că nu există acest risc atunci când cumperi fructe direct de la producător.

”Încercăm să limităm la maxim stropirile în livada noastră. Oricum la piersic și la prun avem soiuri extrem de rezistente și foarte bine adaptate condițiilor de la noi din țară, tocmai de aceea acești pomi fructiferi nu prea au nevoie de stropiri. La măr însă, ai nevoie să-i faci câteva tratamente pe parcursul unui an agricol, pentru că indiferent de soiul pe care îl cultivi, mărul este o specie mai vulnerabilă în față bolilor și dăunătorilor. Chiar dacă aplicăm tratamente la mere, folosim doar substanțe avizate și respectăm în tocmai indicațiile de pe ambalaj. Încercăm să nu aplicăm tratamente atunci când deja începe să se formeze fructul”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Nicolae Stan.