La dietă

Mic dejun de dietă: 4 idei…bogate, dar cu puține calorii

Dacă ești la dietă nu înseamnă că poți să renunți la micul dejun. Dimpotrivă! Această primă masă a zilei dă tonul regimului alimentar, așa că este important să faci alegeri corecte chiar și la prima oră a dimineții, ne explică dr. Vera Daghie, medic cu specializarea medicină de familie și consilier de nutriție, autoarea manualului de slăbit “Diete personalizate”.

În ziua de astăzi, mai toată lumea sare peste micul dejun, peste prânz. Am ajuns la moda ”masa unică” – doar seara când ajungem acasă reușim să mâncăm ceva. Într-adevăr, micul dejun este cea mai importantă masă dar nu trebuie să o confundăm cu cea mai consistentă masă, care trebuie să fie prânzul.

12646697_1667641953452829_1316954917060814175_o

”Totodată, este foarte important să avem un aport, din toate punctele de vedere, energetic, un mic dejun consistent, plin de fibre, minerale ca să ne asigure un start riguros pe parcursul întregii zile. Putem construi un mic dejun sănătos și gustos care să vină cu un aport minim de calori, tocmai de aceea există nutriție și oameni care urmează o cură de slăbire. A slăbi nu înseamnă a te înfometa, nu trebuie să mâncăm ”apă, paie și bătaie” la micul dejun ca să slăbim. Micul dejun ar trebui să reprezinte cam 30% din aportul caloric pe zi, masa de prânz ar trebui să reprezinte un 50-55% și cina restul de calorii, bineînțeles intercalate cu cele două gustări între mesele principale”, explică doctor Vera Daghie, medic cu specializarea medicină de familie și consilier de nutriție.

Mic dejun de dietă: cereale integrale și lactate semidegresate de capră

O primă variantă de mic dejun pe care medicul Vera Daghie o propune este combinația de cereale integrale și lactate simdegresate, cu un porcent de grăsime cuprins între 1 și 2,5%, de preferat obținute din lapte de capră.
”Micul dejun trebuie să conțină cereale, dar nu orice fel de cereale, vorbim aici de cereale integrale cum ar fi: fulgi de ovăz, de secară, de tărâțe de grâu, de semințe de in, de chia, quinoa. Trebuie să avem deschidere pentru că au apărut foarte multe astfel de cereale integrale cu rol de antioxidanți, care se găsesc pe piață. Aceste cereale sunt sănătoase și ne asigură aportul de fibre, oferindu-ne energia necesară pentru a începe ziua în forță. Aceste cereale le putem asocia cu kefir, iaurt sau sana semidegresate, în nici un caz lactate degresate – eu nu sunt adepta lactatelor degresate. Aceste cereale cu lactate semidegresate sunt soluția pentru un mic dejun sănătos și destul de energizant, care nu are foarte multe calorii. Recomand lactatele între 1 și 2,5 procent de grăsime și aș merge mult pe ceea ce înseamnă lactatele de capră”, ne-a exemplificat medicul specialist în nutriție.

Mic dejun de dietă: 40 gr de pâine integrală cu brânză tratinabilă semidegresată

Dacă în mod normal ești un mare consumator de pâine, atunci există varinate de mic dejun care să conțină acest aliment.
”Pâine poate să fie și ea o parte a unui mic dejun, dar haideți să zicem un stop a tot ce înseamnă alb, să mergem pe tot ce înseamnă integral și nerafinar. Trebuie să alegem pâine, zahăr, orez și paste toate în formă integrală. În micul dejun putem să avem maxim 40 grame de pâine. M-aș feri de asocierea pâinii cu ce înseamnă mezeluri. Aș alege pâine cu o brânzică tratinabilă, tot așa în varianta semidegresată sau cu un cașcaval ceva mai slab. Se poate asocia pâine cu un ou fier tare sau moale, în nici un caz ou prăjit”, ne-a explicat specialistul în nutriție, cum este recomandat să combini consumul de pâine la micul dejun.

Mic dejun de dietă: Omletă de albușuri de ouă de prepeliță cu frunze de spanac

”O altă variantă de mic dejun sănătos, sățios și cu puține calori este aceea de a consuma o omletă făcută numai din albușuri, pentru a ne feri de colesterolul pe care îl conține gălbenușul. De exemplu aș recomanda o omletă din albușuri de ouă de prepeliță, dacă tot avem liberă alegere, cu frunze de spanac”, spune medicul Vera Daghie.

Mic dejun de dietă: fructe proaspete sau sub formă de sucuri naturale

Dacă ești adeptul fructelor consumate în stare proaspătă la micul dejun sau sub formă de sucuri proaspăt preparate, trebuie să știi că, fructele nu se mai asociază cu nimic și se consumă dimineața pe stomacul gol.
”Fructele la micul dejun sunt ideale, dar fructele se consumă numai pe stomacul gol, neasociate cu nimic altceva. Dacă optăm pentru fructe la micul dejun, vor fi exclusiv numai fructe”, ne-a mai spus specialistul.

business-woman-on-laptop-eating-breakfast

Sfat: Nu reducem aportul caloric de la micul dejun!

Dacă ți-ai propus să scapi de kilogramele în plus acumulate, trebuie să ști că aporul caloric nu se reduce de la micul dejun, ci de la masa de pânz și de la cină.
”Avem un mic dejun exact în varinatele pe care le-am prezentat și încercăm pe parcursul zilei să mai reducem din aportul caloric. Oricum variantele propuse de mine nu conțin foarte multe calorii. Dimineața trebuie să avem un aport caloric minim pentru a putea începe în forță ziua. Dacă vrem să slăbim putem să reducem din calorile de la prânz și mai ales la cină. Cina, din punctul meu de vedere poate să nu existe”, a declarat doctor Vera Daghie, medic cu specializarea medicină de familie și consilier de nutriție.