Ce și cum cumpărămEMISIUNE RTVSpecialVideo

VIDEO: Mit sau realitate? 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre salatele la pungă

În agitația vieții de zi cu zi, orice produs care ne ușurează traiul este mai mult decât binevenit. Regula se aplică și salatelor la pungă. Disponibile în orice supermarket, aceste produse sunt ținta unor dezbateri în ultima perioadă, așa că am decis să discutăm cu nutriționistul Cristian Mărgărit să ne explice exact ce este mit și ce este adevăr din ce se spune despre salatele ambalate la pungă.

1487867_762188807231407_2132258991249258575_o

1.Salatele la pungă sunt mai economice. ADEVĂR! Costul unui mix de salată este mai mic decât dacă cumperi o salată simplă la care apoi mai adaugi varză roșie, o cutie de porumb fiert, morcov, rucola și alte ingrediente. În plus, porționarea face ca o pungă să fie suficientă pentru masa copioasă a unei persoane sau chiar a două persoane dacă se consumă salata lângă un fel principal, cum ar fi o friptură sau o omletă.

2.Salatele sunt pline de bacterii. FALS! Este o informație care a ajuns în România prin traducerea unor declarații făcute de un cercetător britanic al cărui nume nu l-a reținut nimeni. În realitate, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit – care a și vizitat unitatea unui mare producător de salata la pungă, nu a existat nici o alertă sau vreo analiză oficială care să identifice vreo bacterie periculoasă în salata la pungă. ”Măsurile de igienă sunt impecabile în fabrica pe care eu am vizitat-o, fiind cu mult peste ce se practică pe la noi, atât în fabrici cât si prin piețe sau case. Se fac si teste care nu sunt obligatorii, doar pentru siguranța consumatorilor. La Eisberg se păstrează probe (produse) din toate loturile și sunt testate încă o dată la finalul perioadei de valabilitate (e. coli, salmonella, listeria). Bacteriile coliforme se dezvoltă la cald, iar salatele sunt ținute în permanent la rece”, explică Cristian Mărgărit.

prepararea salatelor la punga

3.Salatele se spală cu apă cu clor pentru a distruge microbii. FALS! Legislația românească nu permite acest lucru, explică nutriționistul Cristian Mărgărit care explică, spre exemplu, că la unitatea producătorului Eisberg, spălarea se face cu apă la 1ppm clor (obligatoriu prin lege), deci nu este o dezinfectare cu apă clorinată (care ar trebui să aibă o concentrație de câteva sute de ori mai mare).

4.Salatele la pungă țin mai mult. ADEVĂR! Această calitate derivă dintr-un aspect important al procesului tehnologic și anume uscarea salatei. ”Secretul stă însă în uscare: salata trebuie uscată să țină, să nu se strice. (…) Deci iată că asta ține, că mulți oameni se întreabă de ce ține mai multe zile decât o salată din piață. Pentru că aceasta stă într-o atmosferă controlată și lanțul de frig. Temperaturile optime de când este recoltată și pusă în camion și tot ce înseamnă procesare, tăiere, ambalare și apoi, evident, la raft”, explică Mărgărit. De altfel, și în supermarket, salata la pungă stă la rece și nu salata, spanacul sau varza de la raionul de Legume-Fructe, unde temperaturile sunt, de regulă, cele „dictate” de aerul condiționat, adică cel puțin 20-22 de grade Celsius.

salata cu rucola

5.Salatele la pungă nu sunt proaspete. FALS! De cele mai multe ori, datorită procesului tehnologic, dar și a relației directe cu furnizorul, salata la pungă este mai proaspătă decât salata ”întreaga” pe care o găsit la supermarket sau la piață. De precizat că termenul de valabilitate al unei salate ambalate nu poate depăși 5 zile și, implicit, nu poate ”sta” la raft după data de expirare, în timp ce salata verde, chiar și veștejită, o găsim de multe ori încă la vânzare.

Foto: Facebook.com/Eisberg – Iubesc salatele