-Ce și cum cumpărăm

De ce nu se înroșește ciorba? Aurel Tănase: 99% din pasta de tomate este din China, Egipt sau alte state!

Foto: esquis.ro

Pasta de tomate comercializată în România provine din import, mai exact din țări precum China sau Egipt, iar procesul de prelucrare este unul în urma căruia produsul rezultat este unul de foarte proastă calitate, a declarat președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase. Acesta trage un semnal privind această situație în care România se regăsește în ciuda producției calitative de roșii și a schemelor de sprijin ce se acordă pentru această cultură.

Pasta de roșii importată din China sau alte state nu are același proprietăți ca cea făcută din producțiile românești pentru că are un grad mare de procesare, este de părere președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), Aurel Tănase.

În cadrul intervenției sale în dezbaterea online realizată de Wall-Street.ro și intitulată ”Agricultura Viitorului. Tehnologii și soluții noi, alimentație mai sănătoasă”, președintele OIPA a explicat de ce trebuie investit mai mult în cultivarea de tomate.

Totodată, a evidențiat necesitatea unei producții proprii de pastă de tomate, deoarece importurile nu sunt de cea mai bună calitate:

”S-au cumpărat într-adevăr mai multe conserve în perioada aceasta. Conservele deja aveau un angajament de la producție cu marile lanțuri și atunci a trebuit să facem efort, să le gospodărim ca să împăcăm părțile, iar acum deja am deschis campania de producție. (…) România consumă circa 45.000 – 50.000 de tone de pastă de tomate în fiecare an, 99% din pasta de tomate este ori din China, Egipt sau alte state. Se poartă un lucru care nu știu cât este de firesc, se importă la 36 de grade, se duc în fabrică, o diluează până la 12 grade, adică întoarce fenomenul, după care o mai fierbe puțin o aduce la 18 grade și îi zice pastă. Pune gospodina 5 linguri de pastă în ciorbă și nu se înroșește ciorba”.

Președintele OIPA, Aurel Tănase consideră că România poate șă producă tomate pentru a susține consumul de pastă de roșii, iar exemplele sunt cât se poate de evidente:

Am propus un program de 5.000 de tone de roșii pentru industrializare în așa fel încât jumătate din cât este să producem. Și avem niște modele, uite un tânăr din județul Ialomița, care pune în piață 10.000 de tone de materii prime. Are 100 de hectare de tomate pentru industrializare, a făcut peste 70 de tone la hectar media și livrează la 4 fabrici mari. De ce nu multiplicăm această experiență? Eu rămân optimist că România poate și depinde de noi să venim cu produsele noastre în marile magazine”, a spus președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), Aurel Tănase în intervenția sa în cadrul dezbaterii inițiate de Wall-Street.ro.