Hrana ca stil de viațăLa dietăVegetarian și vegan

Motivul pentru care pepenele verde n-ar trebui niciodată mâncat după masă. Vezi răspunsul unui nutriționist cu experiență!

Cine ar fi crezut că pepenele verde are contraindicații? Lubenița consumată imediat după masă, ori asociată cu alte alimente produce balonare și o serie de tulburări digestive!

Ce poate fi mai indicat într-o zi căluroasă decât consumul unui pepene verde rece? Pepenele verde este numit așa datorită culorii în diverse nuanțe de verde a cojii, dar conținutul este roșu aprins sau rozaliu.Acest fruct, însă, are o contraindicație neștiut de marea majoritate.

Doctor Livia Firan
Doctor Livia Firan

„Niciodată pepenele verde nu trebuie asociat cu alte alimente. Dacă cineva tocmai a terminat masa, trebuie să aștepte între o jumătate de oră și o oră pentru a servi pepene verde. Acest fruct este indigest. Adică se digeră greu, în ciuda aspectului său zemos. Pepenele, în combinație cu alte alimente fermentează întrucât asociat cu alte alimente încetinește și digestia acestora. În afara problemelor de digestie, asocierea greșită a pepenelui cu alte alimente poate să ducă la balonare”, a explicat pentru Super-Hrana.ro dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Policlinicii nr. 10 din București.

Consumat greșit, pepenele poate provoca balonare și alte probleme digestive
Consumat greșit, pepenele poate provoca balonare și alte probleme digestive

Are puține calorii dar e plin de vitamine

Pepenele roșu este atunci când e consumat corespunzător un aliment ideal pentru perioadele de caniculă, având puține calorii, dar un nivel ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți. Are un conținut ridicat de apă și fibre.

De asemenea, semințele de pepene verde conțin aminoacizi precum arginina, care poate reduce tensiunea arterială. Semințele mai conțin și triptofan, acid glutamic, lizină și vitamine B, care ajută la transformarea nutrienților din alimente în energie.

În România, dar și în statele vecine din regiunea sudică, pepenele verde este servit în mod greșit ca desert, imediat după masă, iar atunci când e consumat în alte momente ale zilei este asociat cu pâine și uneori cu brânză.