Hrana ca stil de viațăÎn bucătărie

Piperul roșu obținut din ardeii iuți Cayenne: proprietăți și la ce preț se obține acasă

I se spune piper roșu, dar nu are nici o legătură cu planta numită tot piper. Condimentul roșiatic este obținut, de fapt dintr-un extract de ardei iute, soiul Cayenne. Are proprietăți antioxidante și poate fi obținut și acasă printr-un procedeu simplu, la un preț accesibil.

Ardeiul iute ajută în lupta contra kilogramelor în plus. Cel mai recomandat soi este Cayenne, sau piperul Cayenne (piperul roșu) un produs extras din acest ardei, originar din Guyana, care, după cum a mai scris Super-Hrana.ro crește și în România.

Proprietăți antioxidante, antiseptice, antibacteriene

Piperul roșu se obține prin uscarea și măcinarea fină a pulpei și semințelor ardeiului Cayenne. I se spune piper datorită iuțimii sale și pentru că este folosit în special uscat și măcinat sub formă de pudră.
Fiind cunoscut mai degrabă ca și condiment, ardeiul Cayenne este o veritabilă plantă medicinală fiind recunoscută pentru propritățile sale multiple.

„Ardeiul roșu este bogat în calciu și potasiu, conține vitamina – C, A, vitamine din grupul vitaminic B , capsaicină – substanța activă care îi conferă iuțimea. Pudra roșie Cayenne este apreciată pentru efectele antioxidante, antiiritante, antiseptice, antibacteriene, detoxifiante, antivirale, având totodată și capacitatea de a distruge agenții patogeni”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Predrag Jivici, de la 248chilli.ro, cel care se ocupă de cultivarea ardeilor Cayenne în localitatea Cenad, județul Timiș.

1489091_132876280220875_1733553235_n

Beneficiile pentru sănătate

Piperul roșu este cunoscut mai degrabă că și condiment, dar puțini sunt cei care știu că piperul roșu are efecte benefice asupra sănătății organismului.

„Piperul roșu se poate adăuga în tincturi și ceaiuri sau se găsește inclus în creme și unguente care se aplică pe locurile dureroase. Folosit regulat, poate preveni numeroase probleme de sănătate. Este benefic în combaterea stresului, previne căderea părului, reduce și reglează nivelul zahărului din sânge, reglează și meține tensiunea arterială în limite normale, are efecte benefice în calmarea spasmelor, reumatismului, artiritei, durerilor articulare și inflamațiilor. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de consum ale ardeiului Cayenne”, ne-a spus Predrag.

Chiar dacă are nenumărate efecte benefice, piperul roșu nu trebuie consumat în stare pură, în exces, se recomandă consumul cu moderație și numai în amestec cu alte alimente sau băuturi, ori folosit ca și condiment.

60 lei un kilogram de ardei proaspeți Cayenne

Piperul roșu consumat în exces poate avea efecte adverse asupra rinichilor, poate provoca iritații dacă ajunge în zona ochilor sau a nărilor. Piperul rosu se poate achiziționa din magazinele naturiste sau pot fi cumpărați direct de la producători, unde prețul unui kilogram ajunge la 60 lei. După uscarea și măcinarea ardeilor rezultă piperul roșu care poate fi consumat periodic pentru condimentarea diferitelor preparate pe care le pregătiți în bucătărie: fripturi, salate de cartofi, ouă, cartofi prăjiți, tocănițe, ciorbe și supe picante etc.

Dacă vreți să urmați o dietă cu piper roșu Cayenne, Super-Hrana.ro vă recomandă să consultați un medic specialist care vă va stabili dozajul corect și perioada de timp în care puteți urma dieta.

Contraindicații:
Consumul de piper roșu nu este recomandat persoanelor care suferă de afecțiunii gastro-intestinale, ulcer. Consumul de alimente picante nu e recomandat nici gravidelor sau mamelor care alăptează deoarece aroma și gustul picant pot ajunge în lapte. Alimentele picante nu sunt recomandate nici persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante.