-Tradițional

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Ce se mănâncă și ce nu aveți voie să mâncați dacă țineți post

Postul Crăciunului începe de astăzi, 15 noiembrie, și ține la Crăciun, pe 25 decembrie. Este o datină pe care mulți români o respectă, o perioadă în care trebuie să păstrăm mereu în minte că postul nu înseamnă doar un regim alimentar din care se elimină produsele de origine animală, ci rostul postului este îndreptarea duhovnicească, alimentația fiind doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. Astfel, din bătrâni se știe că în zadar vom ține post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert etc.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Ce avem voie să mâncăm

Postul Crăciunului ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seară Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioşii ar trebui să consume mâncăruri de post.

Până la Crăciun, credincioşii să postesc de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri, Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin; iar dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie roşie atunci se face dezlegarea şi la peşte. În zilele de marţi şi joi, credincioşii pot consumă peşte, vin sau untdelemn.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Dezlegări la pește

Se face dezlegarea la peşte pe 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, indiferent dacă această sărbătoare cade miercurea sau vinerea. Totodată, credincioşii pot mânca peşte în zilele de luni, miercuri şi vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră. Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peşte în zilele cu sfinţi însemnaţi, dar şi în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie şi 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie, dacă zilele acestea cad marţi sau joi. Cu atât mai mult, când marţea sau joia se întâmplă hramul unei biserici.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Dezlegare la vin

Se mănâncă untdelemn şi se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 şi 30 noiembrie, dar şi pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 şi 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuieşte Sfinţii mai importanţi.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului se mănâncă abia seară şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame deoarece cu seminţe a ajunat şi Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilor, care au prevestit şi aşteptat Naşterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce. Este ziua în care se încheie Postul Crăciunului, întotdeauna pe data de 25 decembrie în Calendarul creștin-ortodox.

POSTUL CRĂCIUNULUI 2016. Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii este ţinut cu stricteţe de credincioşii în întreaga lume. Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne dă putinţa curăţării trupeşti şi sufleteşti. Acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec în seară Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Totuşi, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioşii ar trebui să consume mâncăruri de post.

Sursa: doxologia.ro, calendarulortodox.ro, rtv.net, ziarulunirea.ro