-Ce și cum cumpărăm

Pui colorați cu vopsea galbenă să pară crescuți la țară

Cumpărători înșelați de comercianți care, uneori în complicitate cu producătorii, pun în vânzare pui de găină colorați cu vopsea galbenă să pară că au fost crescuți la țară. Prețul acestor pui este mai mare, dar asta nu îi descurajează pe clienții dispuși să plătească mai mult din dorința de a consuma un pui crescut tradițional, la curte.

Un astfel de ”șiretlic” comercial, mai bine zis înșelătorie în toată regula, a fost demascat luni, 7 octombrie, de Poliția Locală într-o piață din Galați unde zeci de kilograme de carne de pui au fost confiscate de la trei vânzători. Păsările sacrificate aveau pielea de o culoare gălbuie, însă aceasta nu era datorită furajării păsărilor cu porumb, ci din cauză că puii erau vopsiți.

Persoanele care vindeau puii vopsiți nu acționau în magazine, ci în apropierea lor, într-o piață aglomerată. Mințeau cumpărătorii că vând pui crescuți în propria curte, hrăniți numai cu cereale. În realitate, carnea era cumpărată din marile magazine de carne și colorată artificial.

Acțiunea din piață a polițiștilor a avut loc după ce mai mulți gălățeni au reclamat că puii se decolorează imediat ce sunt puși în apă. Doar doi dintre cei trei comercianți a fost prins, al treilea fugind și abandonând carnea pe care o avea la vânzare. În cazul celor prinși, amenda aplicată a fost de 500 de lei.

Cum evitați cumpărarea falșilor pui de țară

Pentru a evita cumpărarea falșilor pui de țară, autoritățile vă recomandă să alegeți cu atenție locul de unde vă procurați alimentele. În magazinele autorizate aveți garanția calității produselor, iar bonul fiscal vă dă dreptul de a reclama orice nemulțumire aveți. Dacă optați să luați puii direct de la micii crescători, verificați autenticitatea acestora. Fie că mergeți o vizită la gospodăria de unde provin puii, fie că faceți verificări online, cerând păreri despre respectivul fermier, ambele variante vă pot ajuta să nu cădeți în plasa celor care păcălesc clienții prin vopsirea puilor cu vopsea galbenă să pară crescuți tradițional, la curte.