-Ca la bunicaÎn bucătărieVegetarian și vegan

Zacuscă de legume fără coacere – o rețetă simplă, românească!

Rețetă de zacuscă fără coacere! Zacusca este unul dintre preparatele specifice acestei perioade de început de toamnă întrucât are la bază numai legume, care se găsesc din abundență, fie în piețe, fie la producători sau direct în grădinele oamenilor. Cum este vorba de un fel de mâncare foarte apreciat de majoritatea dintre noi, zacusca probabil că se pregătește aproape în fiecare bucătărie, însă coacerea legumelor dă mari bătăi de cap, mai ales celor care locuiesc la bloc, care pe lângă căldura de afară ar trebui să suporte și căldura pe care o emană cuptorul. Există însă și o rețetă de zacuscă care nu necesită coacere, rețetă nu atât de populară ca cea clasică, dar care este sănătoasă și mult mai simplu de urmat.

Mai jos vă prezentăm o rețetă de zacuscă fără coacere, rețetă prezentată pe blogul culinar ”La Sebi acasa”, care între timp a devenit virală pe internet.

Rețetă de zacuscă fără coacere

Ingrediente pentru zacusca fără coacere

  • 4 kilograme de gogoșari sau ardei roșii
  • 4 kilograme de roșii
  • 4 kilograme de vinete
  • 2 kilograme de ceapă
  • 1,5 litri ulei
  • 100 ml de oțet
  • sare după gust
  • piper negru
  • foi de dafin
  • 6 linguri de zahăr

Cum se prepară zacusca fără coacerea legumelor

În primul rând, pentru zacusca fără coacere aveți nevoie de un tuci cu două linguri de lemn. De precizat că dacă legumele nu se coc, ele trebuie foarte bine mărunțite – zdrobite.

Toate zarzavaturile se spală și se trec prin robotul de bucătărie. De curățat, se curăță doar vinetele.

Nu se coace, dar se fierbe

Prima dată se spală roșiile, se taie în bucățele, se dau prin robotul de bucătărie și se pun în tuci. De asemenea, și ceapa se taie cubulețe și se dă prin mașina de tocat, dar nu se face atât de măruntă ca roșiile. Următorul pas este să se pună tuciul la foc. După ce roșiile încep să fiarbă, se adaugă ceapa și un pic de sare, se amestecă bine și se lasă să fiarbă împreună timp de 30 de minute.

Un secret care ajută la obținerea unei zacuște excelente este ca pe fundul tuciului să se pună trei pietre, din râu sau din mare, în funcție de zona în care trăiți, care în prealabil au fost foarte bine spălate, pietre care au rolul să împiedice amestecul să se lipească de fundul tuciului.

Următorul pas este să se curețe vinetele, care mai apoi se dau prin mașina de tocat și le se aduagă puțină sare. După 30 de minute de când roșiile și ceapa au fost puse la fiert, se adaugă și vinetele în tuci, se amestecă bine bine și tuciul se pune înapoi la fiert pentru încă 30 de minute.

În continuare se spală ardeii sau gogoșarii, care la fel se dau prin mașina de tocat, se adaugă din nou puțină sare și se pun în tuci, la fiert, dar nu înainte să treacă cele 30 de minute de când au fost adăugate vinetele. După ce se amestecă bine, se lasă amestecul pe foc pentru încă 30 de minute. După ce trec și cele 30 de minute, se adaugă uleiul. Se adaugă inițial un litru și dacă este nevoie se mai adaugă, asta pentru că în funcție de uleiul folosit acesta se încorporează diferit în amestecul de zarzavaturi. În continuare, tuciul se pune la foc și este lăsat la fiert pentru încă 30 de minute.

Condimentare cu oțet, zahăr, piper, sare și fori de dafin

Între timp, se pun într-un vas 100 ml de oțet și 6 linguri de zahăr (aproximativ 80-100 grame), care se topesc în oțet amestecându-se bine. După ce amestecul de zarzavaturi împreună cu uleiul au fiert timp de 30 de minute, se adaugă amestecul de oțet cu zahăr, 15 grame de piper negru, încă un praf de sare și aproximativ 10 foi de dafin, se amestecă și se pune din nou la foc până scade de tot, cam 45 de minute.

Borcanele se bagă la cuptor pentru a face crustă

La final, zacusca se pune în borcane, iar din cantitățile de legume folosite ar trebui să iasă nici mai mult nici mai puțin de 14 borcane, care se introduc la cuptorul cu lemne, dar pot fi puse și în cuptorul electric sau pe gaze, la o temperatură de 250 de grade. După ce capătă o crustă, se stinge focul și se lasă borcanele în cuptor peste noapte. A doua zi, se scot borcanele din cuptor, se pun capacele, se înfășoară într-o cârpă și se lasă la răcit, după care se depozitează direct în cămară.