În bucătărie

Rețete inedite cu ardei iute: Cocktail, aperitiv, dulceață

Ardeiul iute este atât un condiment cât și un afrodisiac, folosit în alimentația oamenilor din cele mai vechi tipuri. Puțini știu că, ardeiul iute poate fi folosit și în alte modalități decât pentru condimentarea mâncărurilor. Există numeroase rețete care folosesc ca și ingredient de bază, ardeiul iute și care sunt foarte apreciate în toată lumea.

Pentru a vă prezenta și alte variante în care puteți folosi ardeiul iute, Super-Hrana.ro a stat de vorbă cu Predrag Jivici cel care se ocupă, de mai bine de cinci ani de cultivarea ardeilor din soiurile Habanero, Jalapeno și Cayenne, în localitatea Cenad, județul Timiș. Acesta ne-a pus la dispoziție trei rețete inedite în care poți pune în valoare ardeiul iute, care vor fi apreciate de cele mai picante gusturi invitate la masă.

 

Dulceața de ardei iute

 

Duceața de ardei iute este considerat a fi unul din cele mai celebre preparate, despre care se spune că ar avea origini orientale. Atunci când ne gândim la dulceață, ne vine imediat în minte ceva dulce pentru micul dejun. Ei bine dulceața de ardei iute nu este nici pe departe ceva dulce și cu siguranță nu poate fi servită la micul dejun. Pentru a face dulceață de ardei iuți ai nevoie de: 1 kg ardei iute roșu, 1 kg zahăr, 1 litru oțet de 9°, 50 g ghimbir proaspăt ras, 1-2 steluțe de anason.

“Înainte de a te apuca de această rețetă asigură-te că ai la îndemână o pereche de mânuși chirurgicale. Ardeii se spală bine, se taie în lungime, se curăță de semințe și nervuri și apoi se mărunțesc într-un robot de bucătărie. Se pune pasta de ardei într-o oală de inox se adaugă gimbirul, zahărul, oțetul și anasonul. Se pune pe foc amestecând continuu, pentru a nu se lipi. După 1,5-2 ore, când dulceața este suficient de legată, se ia după foc, se scot steluțele de anason și se pune în borcane”, a explicat pentru Super-Hrana.ro Predrag Jivici, cum se obține dulceața de ardei iuți.

Dulceața de ardei iuți este perfectă lângă o friptură de porc serivită în anotimpul rece, dar poate fi folosită și în combinație cu diverse brânzeturi.

 

Ardei Jalapeno cu brânză și bacon

 

 

Pentru acest preparat ai nevoie de: 15 ardei Jalapeno, 15 feli de bacon, 150 g brânză mai sărată, 2 linguriție de smântână și sare. Aceste aperitive se pot servi atât calde, cât și reci.

“Se spală bine ardeiul și se sterge de apă. Se taie pe lung și se îndepărtează semințele. Brânza o răzuiți și o amestecați cu smântâna și sarea, daca mai e nevoie. Preîncălziți cuptorul la 220° C. Puneți hârtie pentru copt într-o tavă și începeți să puneți câte o linguriță de brânză în jumătățile de ardei pe care apoi le înfăsurați cu câte o felie de bacon pe care o fixați cu o scobitoare. Lăsați pachețelele picante în cuptor până ce se rumenește baconul”, ne-a spus cultivatorul de ardei iuți, despre cum se face această rețetă.

 

Piesa de rezistență: Suc de castraveți, funze de napi și Jalapeno

 

De departe, rețeta preferată a lui Jivici este sucul de castraveți cu frunze de napi și ardei Jalapeno. Acest suc este recomandat persoanelor la care se instalează primele simptome de răceală, deoarece este sărac în zaharuri și bogat în nutrienți care întăresc sistemul imunitar, continând, în special vitamina C și clorofilă.

 

“Pentru acest tip de preparat ai nevoie de: 2 castraveți, 4 tulpini de țelină, 3 frunze de napi, 3 frunze de salată verde, 1 ardei Jalapeno cu semințe, o jumătatea de lime stoarsă și un vârf de linguriță de pudră de camu (pudra obținută de la arborele amazonian Camu Camu și reprezintă cea mai bogată sursă de vitamina C naturală). Toate aceste ingrediente se pun într-un storcător, după care sunt transferate într-un blender și amestecate până când s-au omogenizat complet. Dacă vrei să-i îmbogățești aroma poți adăuga și frunze de coriandru care te ajută să obții toate beneficiile antibacteriene naturale și proprietățile antifungice ale coriandrului”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Predrag Jivici, cel care se ocupă de cultivarea ardeilor iuți, dar are și o pasiune pentru gătirea lor.

 

Bineînteles că există nenumărate rețete și modalități în care poți găti ardeii iuți, dar aceste trei rețete sunt cel puțin inedite și merită încercate, măcar din curiozitatea, putând fi gătite chiar și de cei mai stângaci bucătari amatori.

 

Sfatul Super-Hrana.ro

 

Cumpărați ardei iuți de la producătorii locali, pentru că doar așa putem să-i sprijinim să-și continue activitatea, unul dintre acești producători locali este chiar Predrag Jivici din localitatea Cenad, județul Timș, care încearcă să-i învețe pe români că, ardei iuți exotici pot fi cultivați și la noi și credem că merită să încercați ceva gustos și sănătos, ce a fost cultivat pe pământ românesc.