-

România riscă sancțiuni! Comisia Europeană cere să se aplice normele UE privind igiena produselor alimentare!

Comisia Europeană a trimis României, astăzi, joi – 2 iunie, o scrisoare de punere în întârziere cu privire la excluderea unor livrări de produse de origine animală de la respectarea Regulamentului nr. 853/2004 privind stabilirea unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de acest tip, a informat Executivul comunitar.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, scrie agerpres.ro.

Totodată, scrisoarea vizează şi nerespectarea de către România a unor prevederi din Regulamentul nr. 178/2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei în domeniul alimentar precum şi din Regulamentul nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare.

Comisia precizează că normele româneşti de igienă se aplică şi produselor care sunt supuse liberei circulaţii pe piaţa internă, respectarea lor este obligatorie şi le conferă prezumţia de conformitate cu obligaţiile impuse de legislaţia UE.

“Normele naţionale privind igiena produselor alimentare ar fi trebuit comunicate în faza de proiect, potrivit Directivei 2015/1535, pentru a permite Comisiei să evalueze compatibilitatea lor cu legislaţia UE. Eşecul de a comunica aceste norme constituie o încălcare a obligaţiilor de notificare prevăzute la articolul 5 alineatul (1) în Directiva 2015/1535”, subliniază executivul comunitar.

Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de trei luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie.
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat. Dacă România nu se va conforma Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție, care în cele din urmă poate impune sancțiuni, de regulă financiare.