Ce și cum cumpărăm

Românii, păcăliți cu telemeaua proaspătă de oaie! Oier: ”Nu sunt oi la muls în această perioadă!”

Telemea proaspătă de oaie în această perioadă?! O mare păcăleală, spun crescătorii de ovine care avertizează cumpărătorii că oile nu au intrat încă la muls, astfel că la vânzare poate să existe numai telemea maturată, nicidecum proaspătă.

Telemeaua proaspătă din lapte de oaie nu are cum să fie pe tarabe la finalul lunii noiembrie, deoarece animalele nu sunt mulse în această perioadă. Totuşi, pieţele sunt pline de etichete care promit gustul proaspăt, tradiţional, obţinut, spun specialiştii, din lapte praf.

Îndoiala nu-i împiedică pe comercianţi să-şi vândă produsul sub eticheta telemea proaspătă de oaie. Total fals, spun producătorii, care explică de ce nu este posibil să avem brânză proaspătă de oaie în această perioadă.

”Oile se pot mulg de la Paşte până în luna septembrie. În aceasta perioadă ele sunt gestante, drept dovadă acesta este primul exemplar pe anul aceasta. În perioada aceasta produsele proaspete nu se găsesc”, a declarat pentru Observator Adrian Tudor, proprietar al unei ferme.

Doar telemea de oaie maturată şi mai apoi, veche, se poate găsi în această perioadă la comercializare în piețe sau magazine. Oile ar putea produce lapte în perioada aceasta doar dacă ar fi stimulate hormonal sau daca li s-ar creea condiţii climatice artificiale. Mai exact, să fie ţinute peste vară în condiţii răcoroase şi de umezeală, astfel încât să creadă că e toamnă. şi să intre în călduri. Pentru că ciobanii români nu fac astfel de investiţii, ceea ce găsim la raft e cel mai probabil un amestec de lapte praf de oaie cu lapte de vacă.

”Să mă ierte Dumnezeu, dar când o cumperi, în calitate de comerciant, în spate ai o specificaţie tehnică, un buletin de analize, o factură sau un aviz. Asta este substituire de produs, fraudă alimentară. Ar trebui ANPC sau Direcţia Sanitar Veterinară să facă un plan tematic de control”, a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL.